Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas darivanju ikona koje je patrijarh srpski gospodin Porfirije, uz blagoslov, uručio Gardi Vojske Srbije.

Ikone Svetog Đorđa i Svetog Despota Stefana izrađene u manastiru Kovilj od danas su deo Bogoslužbenog prostora Garde Vojske Srbije. Ministar Vučević rekao je da je danas značajan dan za sve pripadnike Garde, za Vojsku Srbije i Ministarstvo odbrane. Patrijarh srpski Porfirije istakao je da saradnja sa Vojskom Srbije postoji još od 2001. godine kada je uspostavljena sveštenička služba u vojsci. Komandant Garde brigadni general Nikola Dejanović zahvalio je u ime svih pripadnika Garde na darovanim ikonama, ističući da ih sa zahvalnošću prihvataju kao zaostavštinu za sve generacije budućih gardista i za sve koji su se zavetovali i posvetili svoje živote za služenje i za odbranu naše jedine otadžbine Republike Srbije.

Reč je o prvoj poseti patrijarha Porfirija Gardi Vojske Srbije, koja je bila prilika da pripadinici Garde patrijarhu srpskom predstave specifičnosti Bogoslužbenog prostora Garde, a patrijarh je obišao i spomen sobu Garde Vojske Srbije, gde se upisao u spomen knjigu.