Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da ova i buduće generacije imaju obavezu da neguju sećanje na žrtve i da ne zaborave činjenicu da je bilo planirano da naš narod na Kosmetu bude doslovno obrisan za nekoliko dana u masovnom talasu nasilja u martu 2004. godine.

„Bliže se dve decenije, tačnije 19 godina, od jednog od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji – martovskog pogroma nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji – i u međuvremenu ne samo da smo ostali uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, već smo svedoci da je politička i društvena atmosfera iz koje je ovaj strašan događaj proistekao i dalje prisutna i da su, štaviše, šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini.Ova i buduće generacije imaju obavezu da neguju sećanje na žrtve i da ne zaborave činjenicu da je bilo planirano da naš narod i sve što svedoči o njegovom viševekovnom trajanju na prostoru Kosova i Metohije budu doslovno obrisani za nekoliko dana u masovnom talasu nasilja.

Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja jer su naši sunarodnici ubijani i proganjani ne zato što su to nečim zaslužili, već zbog onoga što jesu, a slična sudbina je mogla da zadesi bilo kog pripadnika našeg naroda. Zato osećaj jedinstva i nacionalne solidarnosti jesu vrednosti koje i danas, 19 godina kasnije, i u budućnosti moramo da afirmišemo. Nažalost, ugroženost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije nestala zato što je bolest šovinizma i mržnje prema Srbima i svemu srpskom i dalje prisutna među predstavnicima albanske političke elite u Prištini.

Štaviše, političari u Prištini se i danas nadmeću ko će glasnije i vatrenije da mrzi Srbiju i Srbe, i to se gotovo svakodnevno vidi u brojnim napadima na Srbe i njihovu imovinu, ali se to prepoznaje i u paničnom strahu Prištine od Zajednice srpskih opština, koja je jedini okvir zaštite srpskog naroda i njihovih prava na Kosovu i MetohijiTo što Srbija ne zaboravlja, ne znači da je zarobljena u prošlosti, već da je odgovorna prema svom narodu i njegovoj budućnosti, vodeći računa da nam se takva nesreća nikada više ne dogodi. A reč je o pogromu koji će ostati mrlja na licu međunarodne zajednice u čijem su prisustvu horde albanskih ekstremista etnički očistile mnoga srpska mesta, pobile nevine ljude, spalile crkve i manastire. Srpski narod se, u skladu sa svojim teškim istorijskim iskustvom, pamćenjem čuva od ponavljanja stradanja i nacionalnih golgota, ali je u isto vreme okrenut budućnosti i traženju čvrstih osnova za skladan suživot i saradnju sa svim narodima sa kojima deli balkanske prostore, uz očuvanje naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa.

U svim strateškim promišljanjima budućnosti, Kosovo i Metohija ostaće naše centralno državno i nacionalno pitanje, a bezbednost našeg naroda i duhovno i kulturno nasleđe u pokrajini biće najviši prioritet naše nacionalne politike na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je svojom odlučnom politikom zalog da nam se pogrom nikada više ne ponovi”, poručio je Petković.