Već jedanaestu godinu zaredom, 20. marta obeležavamo Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Ovaj dan se obeležava sa namerom da se prenese poruka o važnosti prevencije ove bolesti i redovnih pregleda.

U Srbiji se danas obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, koji je jednan od najzastupljenijih maligniteta među ženskom popolacijom na svetu. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, tokom jedne godine rak dojke je dijagnostifikovan kod 4.561 žene, a 1.691 žena je izgubila bitku za život. Ukoliko se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u 90 odsto slučajeva, zbog toga lekari naglašavaju redovan pregled kao glavnu prevenciju ove bolesti.

Rak dojke se javlja najčešće kod žena koje su imale prve najbliže članove porodice koje su obolele od ove bolesti. Pored naslednog faktora, na pojavu raka dojke utiče i prva menstruacija koje se javila pre 12. godine ili poslednja menstruacija posle 50. godine. Takođe, u riziku za nastanak raka dojke su žene koje nisu rađale, starije su prvorotkinje ili nisu dojile. U povećanom riziku su i žene koje koriste hormonsku terapiju, konzumiraju alkohol, duvan ili su gojazne i fizički neaktivne. Na ove faktore rizika možemo da utičemo i zato je važno da vodimo zdrav stil života, da povećamo fizičku aktivnost, pravilno se hranimo i smanjimo unos alkohola.

S obzirom na to da učestalost obolevanja upadljivo raste s godinama i preporuke za preventivne preglede dojki razlikuju se u zavisnosti od uzrasne dobi: samopregled dojki početi od 20. godine života, redovno, jednom mesečno; klinički pregled obavljati svake treće godine od 29. do 39. godine života, a od 40. godine jednom godišnje (uz ultrazvučni pregled dojki po preporuci lekara); mamografije započeti između 40. i 50. godine i obavljati ih svake druge godine.

Svake godine na ovaj dan različite organizacije pokazuju svoju podršku ovako važnom ženskom pitanju kroz niz aktivnosti koje imaju za cilj skretanje pažnje javnosti na značaj preventivnih lekarskih pregleda i podsećanje žena da redovno odlaze na njih jednom godišnje.