Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su ekonomski i politički odnosi Srbije i Severne Makedonije sve bolji, a da je tome posebno doprinela i Inicijativa „Otvoreni Balkan”.

Premijerka Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, održanoj nakon njihovog sastanka u Palati Srbije u Beogradu, navela da je veliki deo današnjih razgovora bio posvećen inicijativim „Otvoreni Balkan“ i projektima. Ekonomski odnosi dveju zemalja, kao posledica inicijative „Otvoreni Balkan”, sve su bolji, ocenila je ona i izrazila očekivanje da će ove godine trgovinska razmena preći 1,5 milijardi evra i možda dostići i dve milijarde.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture, a premijerka je naglasila značaj uspostavljanja interoperabilnog elektronskog sistema naplate putarina.

Kovačevski je istakao da su današnji razgovori sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Brnabić, kao i plenarni sastanak delegacija Srbije i Severne Makedonije, još jedna velika potvrda bilateralne saradnje, koja je na najvišem nivou. On je ukazao na to da između dve zemlje ne postoji nijedno otvoreno pitanje, niti ijedan nerešen problem, već samo razgovori koji će doprineti uspešnijoj saradnji i boljoj budućnosti za građane.