Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Donal Mekgetigen, u okviru prve revizije aktuelnog stend-baj aranžmana, koji Republika Srbija sprovodi od decembra 2022. godine.

Stend-baj aranžman ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede u uslovima globalne energetske krize i podsticanje održivog rasta. Brnabić je istakla da Srbija postiže dobre ekonomske rezultate uprkos brojnim izazovima, te da je trenutno prioritet restrukturiranje energetskog sektora. Ona je dodala da u tom smislu mnogo toga treba da se promeni, kao i da se trenutno radi na detaljnom planu investicija u energetici, što su predstavnici MMF-a pohvalili. Premijerka je rekla da se Vlada svakodnevno bori za još bolje rezultate nego u 2022. godini, kao i da je važno da se pronađu dodatni izvori rasta. Prema njenim rečima, izvoz u IT industriji prethodne godine iznosio je 2,7 milijardi evra i za 45 odsto je veći u odnosu na 2021. godinu.

Brnabić je istakla da se radi na digitalizaciji zdravstvenog sistema, kao i da će Jedinstveni informacioni sistem prosvete dati dobre podatke na osnovu kojih će se planirati prioriteti za investicije u sektor obrazovanja. Takođe, ona je pohvalila i projekte eFaktura i eFiskalizacija i istakla da oni dobro funkcionišu.