Porodica Gudelj iz Trebinja decenijama se bavi pčelarstvom. Ljubav prema pčelama i njihovim proizvodima prenosi se u ovoj porodici s kolena na koleno.

Tradicija u pčelinjaku Gudelja nikad se nije prekidala. Pčelarstvom su se bavili od davnina, a sada brigu o pčelama i medu u porodici Gudelj vodi Đorđe, kog je otac savetovao da pazi pčele i da što više radi oko njih. On pčelari sa dve vrste košnica: Jovanovićkom i LR-kom. Smatra da je mnogo lakše raditi sa LR košnicom, ali i da je Jovanovićka mnogo bolja.

Borba s varoom Gudeljima ne predstavlja problem. Odavno su postali svesni da u toj borbi moraju biti odgovorni i disciplinovani, inače će biti poraženi. Iskustva im ne manjka. Redovno prate literaturu. Primenjuju preporučene lekove i savetuju svim pčelarima početnicima da godišnje odrade dva tretmana protiv ove bolesti, koja je uzela maha u celom svetu. „Zlatno je pravilo da pčelu treba dobro očistiti u jesen, kako u proleće ne bi imao problema sa varoom nego da se pčela može normalno razvijati. Međutim kad dođe april, maj i jun i pčela donese med i do tad se i varoa obnovi i počne praviti problem. Znači u junu i julu mi vrcamo taj med jer i na planini postaje vruće i staje paša. Polovinom jula ona smanjuje leglo, matica prestaje da leže, a u tom trenutku kako ona ne leže sva varoa izlazi iz legla. U tom trenutku mi tretiramo pčele.

Đorđe se vodi devizom starih pčelaria koji su govorili „Sve radi, uzgred pčelari!“.

Gudelji proizvode med, matičnu mleč, propolis, polen, imuno med za anemiju, prostatu…. Zadovoljni su plasmanom i prodajom svojih proizvoda. Imaju dugogodišnje kupce, ali i odlaze na sajmove u Beograd i Banja Luku.

Gudelji su sačuvali recept za medovinu, nekad tradicionalno piće pčelara trebinjskog kraja. „Obično se stavlja vrcani med i otprilike ide tri kile na deset litara vode ili ako se stavljaju medni poklopci onda ide pet-šest kila njih na deset litara vode Zatim se ta smesa skuva i ostavi da se ohladi. Sutro jutro podigne se vosak i talog se kuva dva-tri sata, pritom pazeći da ima tri kile meda i deset litara vode. Kada se to prokuva i openi, ostavi se da se ohladi. Posle izvesnog vremena počne da vri, da kisi i to je ta medovina. Najbolje ju je piti u tom trenutku i narednih 10-15 dana pa čak i do mesec dana.