EU spremna da razmotri predlog da se sredstva IPARD II koriste i u 2024.

0
59

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila da je podržan predlog da se produži program IPARD II do kraja naredne godine, a da IPARD III krene od septembra.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je u Briselu da je EU podržala njen predlog da se rok za korišćenje sredstava iz IPARD II programa u iznosu od 158,5 miliona evra bespovratne podrške namenjene srpskim poljoprivrednicima, a koji ističe 31. decembra, produži na još godinu dana. Tanasković se u Briselu sastala sa evropskim komesarom za poljoprivredu Janušom Vojčehovskim, koji je pozitivno reagovao na zahtev i izrazio spremnost da se izađe u susret za produženje programa, a konačna odluka biće doneta u najkraćem roku. Podneta inicijativa za produžetak korišćenja sredstava do kraja 2024. godine bi Srbiji omogućilo realizaciju preostalih obrađenih zahteva u vrednosti od 115,2 miliona evra.

Obradili smo sve zahteve u okviru budžeta koji nam je na raspolaganju iz tog projekta, ali još nismo odobrili sve, dodala je ministarka i naglasila da Srbija u junu završava i predaje program za IPARD III, te da bi realizacija tog dela mogla da krene od septembra. Ministarka je objasnila da EU insistira da ministarstvo zaposli rukovodeći, upravljački kadar IPARD-a na pet godina, kao i da su od sedam pomoćnika direktora već postavljena dva u poslednjih mesec dana, a da će u narednih mesec dana biti postavljeno još četiri.

„EU je kadrovski kapacitet izuzetno bitan kao i to što smo se uključili na visokom nivou, a radne grupame koje lično vodim se održavaju na svake dve nedelje “ zaključila je Tanasković, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here