Mediji u Zrenjaninu ponovo poniženi od strane grada

0
118

Još jedan konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja u Gradu Zrenjaninu privodi se kraju, a medijska scena ostaje i dalje ista. Hvalospevi predstavnicima vlasti nizaće se do narednog konkursa, a objektivno informisanje biće finansijski opstruisano. Najviše sredstava, i to više od polovine ukupne sume namenjene medijima, dobio je Santos, a ubedljivo najmanje informativni portal zrenjaninski.com. KTV televizija dobila je, kao i prethodne godine, 200.000 dinara.

Grad Zrenjanin je ove godine izdvojio 20 miliona dinara za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja. Po dobrom starom receptu podela sredstava izvršena je prema političkoj naklonjenosti medija odnosno oni koji ne podilaze vladajućoj partiji i ovog puta su omalovaženi u svom radu iznosima koji su nedostojni realizacije bilo kog projekta.

Iako je KTV televizija decenijama otvorena za sva politička mišljenja i sučeljavanje stavova predstavnici aktuelnog režima ne gledaju blagonaklono na prigovore, sugestije i žalbe na njihov rad na koje KTV televizija konstantno ukazuje što se odrazilo i na pomenuti konkurs. I ovoga puta su pokazali da ne vrednuju dovoljno rad KTV televizije te su i ove godine, kao i prethodnih, odlučili da je za realizaciju dva projekta dovoljno samo 200.000 dinara. Sa druge strane, uvek servilan, vlasti blagonaklon i pun pohvala za gradske oce Santos-comerce je za tri projekta dobio ukupno 10.450.000 dinara. Po 3,5 miliona dinara Santos je dobio za emisiju o poljoprivredi „Agročas“ i projekat „Pokreni i kreni“, a 3,45 miliona dinara za sportski blok. Da li je ova cifra realna za realizaciju pomenutih projekata ili je samo izraz zahvalnosti za izrečene hvalospeve procenite sami. Rivalitet dve zrenjaninske televizije – KTV i Santosa traje decenijama iako je jasno da je KTV televizija produkcijski znatno bogatija i samim tim zaslužuje više sredstava za realizaciju svojih dobro osmišljenih projekata. Međutim, u nepoštenoj trci za sredstva za sufinansiranje medijskih projekata pobedu pod ovim režimom redovno odnosi televizija Santos.

I ove godine ponovila se situacija da su za projekte o Zrenjaninu od KTV-a više dobile medijske kuće koje nisu iz Zrenjanina pa je tako Novosadskoj TV pripalo 1,35 miliona dinara, listu „Poljoprivrednik“ milion dinara, koliko i Somerlieru 2020 doo dok je portal vojvodjanski.com dobio 950.000 dinara, TV Studio B iz Beograda 650.000 dinara, a portal volimsrbiju.com 500.000. dinara. Fudbalski savez Vojvodine dobio je 300.000 dinara za medijsku promociju i afirmaciju ženskog i bazičnog fudbala u Banatu, 250.000 dinara dobio je Brainz TV, 200.000 internet portal E-Vršac i Udruženju građana „Drugi novi centar“ iz Pančeva.

Ponovo su pojedini lokalni mediji na konkursu manje vrednovani od produkcija iz drugih gradova. Listu „Zrenjanin“ je dodeljeno 900.000 dinara, pola miliona dinara je dobio Bogoljub Grujić, a na 450.000 dinara može da računa portal ZRKlik, medijski centar Klik 105 na 400.000, a Daniela Sokolov za „Unapređenje medijskog profesionalizma podkastima“ na 250.000. Na 200.000 dinara može da računa portal Volim Zrenjanin dok je Mužljanskim novinama pripalo 150.000 dinara. Najveće iznenađenje ovogodišnjeg konkursa sigurno je dodela samo 100.000 dinara informativnom portalu zrenjaninski.com za projekat „Mladi na selu“, što predstavlja i najmanji dodeljeni iznos.

Predlog o raspodeli sredstava donela je tročlana komisija i uputila ga gradonačelniku, koji donosi konačnu odluku. Uvereni smo da se ona neće razlikovati od ovog predloga i da će mnoge medijske kuće ostati oštećene dok će oni koji projekte realizuju samo na papiru biti bogato nagrađeni. Predstavnici vlasti, i u Zrenjaninu i u drugim mestima u Srbiji, ovim modelom finansiranja medija otimaju novac građana i usmeravaju ga ka svojim poslušnicima i ka svojim džepovima bez dna, a građani Srbije ostaju uskraćeni za pravovremene i objektivne informacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here