Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na početku sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Raškoj, na kojem učestvuje i premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade, da je za Srbe u pokrajini izdvojena dodatna pomoć od 28 miliona evra, koji će im odmah biti na raspolaganju.

Vučić je predstavio nekoliko mera, od kojih je prva povećanje privremene naknade u ukupnom iznosu od 6.607.000 evra, a druga je ekonomsko osnaživanje nezaposlenih lica preko ustanova kulture, kancelarija za mlade, za šta je ukupno izdvojeno oko 5.606.000 evra. Imamo lica sa visokom i višom spremom koja će dobiti naknade od 45 i 80.000 dinara, rekao je Vučić i kao treću meru izdvojio unapređenje rada zdravstvenih ustanova, gde će biti zaposleno 50 novih lekara i 50 medicinskih sestara, što iznosi, sa dodatkom, oko dva miliona evra. Prema njegovim rečima, tačka četiri je podsticaj mladim bračnim parovima sa 50.000 dinara za prvorođeno dete. Nemamo nižu stopu nataliteta na Kosovu i Metohiji, a ovim dodatno pojačavamo i podstičemo rađanje dece, objasnio je predsednik i dodao da je peta mera ulaganje u razvoj privredne delatnosti i ženskog preduzetništva i porodičnog biznisa kroz nabavku mašina, opreme i obrtnih sredstava.

Prema njegovim rečima, šesta mera je usmerena na razvoj poljoprivredne delatnosti, kroz nabavku opreme, mašina, sadnica, stočnog fonda, pčela i pčelarske opreme, u šta će se uložiti 200 miliona dinara. Dodatno za otklanjanje posledica nastalih usled obilnih padavina zbog izlivanja bujičnih i drugih vodotokova, izdvojićemo ukupno 2,56 miliona, zatim za izgradnju, rekonstrukciju, rehabilitaciju i sanaciju puteva, ulica i putnih objekata 6,83 mililna evra. Izgradićemo i bazene u Gornjem Kuscu, što je 1,025 miliona evra, naveo je Vučić.

Predsednik je objasnio da je ovih 28 miliona evra izdvojeno mimo svega što je do sada izdvojeno i opredeljeno za Kosmet. On je, takođe, poručio da je politika Srbije politika mira i pokušaja normalizacije odnosa sa Albancima, iako oni to ne žele, pri čemu je pozvao srpski narod na Kosovu i Metohiji na jedinstvo i na poštovanje odluka koje se na današnjem sastanku budu donele. Vučić je ukazao na to da lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosmeta znače da se 99 odsto građana ne pita ništa, dodavši da premijer privremenih prištinskih insistitucija Aljbin Kurti insistira na održavanju tih izbora jer ne želi da formira Zajednicu srpskih opština već da kupi dodatno vreme. On je podsetio na izjave zvaničnika iz Prištine koji kažu da neće biti ZSO, ali i da u sporazumu iz 2015. godine piše da Srbija ima pravo finansiranja ZSO i da bi to mnogo značilo za naš narod u pokrajini. Predsednik je ukazao i na veliki problem sa tablicama, napomenuvši da je Beograd juče u Brisel uputio više nego komprimisni predlog tim povodom. Ako to ne prihvate, ne mogu da kažem da ćemo sprovoditi recipročne mere, ali ćemo sprovoditi mere koje će biti značajan odgovor onoj strani koja koristi silu i represiju da maltretira naše građane, pre svega, na severu KiM, rekao je Vučić. Predsednik Republike je istakao da je jedini cilj predstavnika Prištine da isprovociraju Srbe kako bi sebe predstavili kao žrtve, uz napomenu da je najviše incidenata zabeleženo u vreme vlade Kurtija, koji po svaku cenu želi da proizvodi sukobe.