Koliko dugo jaja mogu da stoje, a da se ne pokvare jednostavno je pitanje, na koje uopšte nije lako dati odgovor. Naime, on zavisi od nekoliko faktora: od koga kupujete, kako su jaja bila tretirana, koliko su dugo stajala i na koji način ih čuvate.

Ukoliko kupujete jaja u prodavnicama, kupujte samo ona koja stoje u frižideru. Otvorite pakovanje da proverite da li su ljuske cele, odnosno da nisu negde napukle. Čim dođete kući smestite ih u frižider, na temperaturi do 4 stepena. Ovako čuvana jaja, svoj kvalitet će zadržati naredne 3 do 4 nedelje. Ako ih ne pojedete u tom roku, razmislite o tvrdom kuvanju ili zamrzavanju (bez ljuski). Tvrdo kuvana jaja mogu da se konzumiraju do nedelju dana nakon kuvanja. Zamrznuta jaja mogu da se upotrebe do godinu dana nakon zamrzavanja. Kako biste zaledili jaje, neophodno je da pomešate žumance i belance, a možete da zamrznete i samo belance. Kupovina jaja od lokalnog, porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili malog proizvođača ili, ako uzgajate svoje kokice, sasvim je druga priča. Zašto? Zato što imate mnogo veće šanse da dobijete zaista „sveža” jaja. Naime, jaja koja se donesu direktno iz kokošinjca i to neoprana, ključ su zašto mogu da stoje van frižider i do 4 nedelje, a pre nego što ih konzumirate.

To je zato što jaja na ljusci imaju površinski zaštitni sloj. Zove se kutikula i služi kao prirodna prepreka za bakterijske kontaminacije. Sastoji se uglavnom od proteina i ima dosta fosfora. Sa druge strane, jaja iz prodavnica već su prošla kroz postupak pranja, a pošto ovaj postupak uništava prirodnu kutikulu, jaja moraju da se ohlade da bi se sprečio ulazak bakterija i kontaminacija. Iz tog razloga kupljena jaja u prodavnici moraju sve vreme da se čuvaju u frižideru.