Protest radnika EPS-a u Lazarevcu

0
80

Protest radnika Elektroprivrede Srbije održan je juče ispred Radničke česme u centru Lazarevca uzvicima “Ne u A.D!”.

Nekoliko stotina građana i radnika EPS-a okupilo se juče u 18 časova kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom transformacije EPS-a u akcionarsko društvo.

Okupljeni oko radnog tela “Jedinstvo Kolubara”, zahtevaju poništavanje odluke i stopiranje prelaska EPS-a iz Javnog preduzeća u akcionarsko društvo, a za tu odluku dali su sedam dana Ministarstvu rudarstva i energetike i Vladi Srbije.

Jedan od inicijatora Goran Perišić rekao je da je radnicima mesto u proizvodnji, a da su ih danas naterali da budu na protestu “isti oni koje radnici finansiraju od svojih članarina”.

Naglasio je da EPS mora da ostane i proizvođač i trgovac strujom, a da će radnici Kolubare ostati bez posla, a da će računi za struju biti veći.

Perišić je rekao da radnici nisu bili informisani o tome šta se dešava u preduzeću, kao i da nije bilo javne rasprave o transformaciji EPS-a.

“Ne dozvolimo novi Bor i Majdanpek! Kolubara nema alternativu! Jedan od najvećih krivaca jesu sindikati. Oni ne trea da rade prema ličnim interesima, već treba da štite radnike”, rekao je on.

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Lazar Kričak u pismu pročitanom na protestu naveo je da je cilj transformacije, kako je objasnila vlast, da se uvede profesionalno rukovodstvo.

“Šta je do sada smetalo da se i do sada uvede profesionalno rukovodstvo. Ako bi se uvelo profesionalno rukovodstvo, ne bi mogli da se zapošljavaju rođaci i prtijski kadar i izvlače pare iz EPS-a”, rekao je Kričak.

Protest su podržale i opozicone partije Demokratska stranka, Dveri, Zavetnici, Socijaldemokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Novi DSS, Narodna stranka i pokret Ne davimo Beograd.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here