Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević svečano je danas otvorio izložbu „Vojne kape i šlemovi od sredine 19. veka do danas“ u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada, koja je nastala u saradnji sa Ministarstvom odbrane, a u okviru obeležavanja Dana Vojske Srbije.

Ministar Vučević je prilikom otvaranja izložbe izrazio zadovoljstvo jer je u prilici da je otvori u nedelji posvećenoj obeležavanju Dana Vojske Srbije i ukazao na istorijski značaj obeležavanja Dana Vojske Srbije – 23. aprila koji je označio uspešni ustanak 1815. godine kada je Miloš Veliki pozvao svoju braću i sestru da se odupru teroru i okupaciji.

Kako je naglasio direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev, pozdravljajući okupljene, reč je o najbolje opremljenom objektu za čuvanje arhivske građe na prostoru „od Budimpešte do Istanbula“.

Na izložbi, čiji je autor Zoran Veljanović, izloženi su predmeti koji su deo kolekcije novosadskog kolekcionara Dejana Kragića, a izložba prikazuje i više desetina muzejskih predmeta koji su hronološki složeni po periodima, državama i rodovima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here