U organizaciji Pokreta Novi optimizam u četvrtak, 20. aprila u 19 časova u Kragujevcu će biti održana tribina pod nazivom „Srbija pod ‘bratskom’ agresijom“. Tribina će biti održana u Hotelu Kragujevac, Kralja Petra I br. 18.

Na skupu će govoriti predsednik Pokreta slobodnih građana i narodni poslanik Pavle Grbović, direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović i novinarka portala “Raskrikavanje” Milica Ljubičić. Skup će otvoriti novinar i voditelj kultne radijske emisije “Iz glave”, Miroslav Miletić, zajedno sa osnivačem Novog Optimizma, Branislavom Gutom Grubačkim. Novinar i predsednik NUNS-a Željko Bodrožić biće moderator tribine.

Tribina je nastavak razgovora sa građanima, civilnim društvom, novinarima, predstavnicima relevantnih institucija, na temu uticaja i posledica ruske propagande u Srbiji, i kako to utiče na njenu demokratiju, društvene procese i njen evropski put. “Svedoci smo da je danas, više od godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu i time rata na tlu Evrope, Srbija jedina država na evropskom kontinentu (osim Belorusije), i jedina u regionu Zapadnog Balkana, koja nije uvela sankcije Rusiji. Pored toga prisutan je i jak proruski uticaj na sve sfere srpskog društva. I dok i dalje veliki broj građana smatra da ne treba uvoditi sankcije Rusiji, zabrinjava što se najčešće kao glavni krivci za rat u Ukrajini navode “svi osim Rusije”, da je velika podrška Vladimiru Putinu, dok se Rusija vidi kao “zaštitnik interesa” Srbije na međunarodnom planu, a zapad gleda sa mržnjom”, navode iz Pokreta Novi optimizam, dodajući da debatu na ovu temu i organizuju u želji da se građani Srbije oslobode štetne propagande.

Tribinu “Srbija pod ‘bratskom’ agresijom”, Novi Optimizam je pokrenuo u martu u vidu javnih diskusija o štetnom proruskom uticaju na društvo i procese u Srbiji, ukazujući na probleme koje to donosi i tražeći odgovore na pitanja kako da se takvo stanje promeni.