Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je da će na današnjoj sednici članovi skupštinskog Odbora za spoljne poslove i sve stranke imati priliku da se izjasne da li su za uvođenje sankcija Rusiji i da Srbija bude deo Evropske unije.

“Nakon četiri puna meseca opstrukcije, blokade iz Vlade i ministarstva spoljnih poslova, danas će svi poslanici u Odboru i sve stranke da se izjasne da li su za to da Srbija bude deo EU ili ne. Četiri meseca je Srbija izgubila jer vlast pokušava da izbegne očigledno jedini put koji čuva naše interese i koji je članstvo u EU”, rekao je predsednik Odbora Stefanović.

U izjavi za javnost, on je rekao da je spred SSP i poslaničkog kluba Ujedinjeni podneo predlog rezolucije u kojoj se zahteva da Srbija odmah uskladi svoju spoljnu politiku sa EU.

„Svi znamo da zbog toga što ova vlast odbija da to uradi, Srbija plaća cenu. Zbog neuskladjivanja trpimo ekonomsku štetu, ali slabimo i našu poziciju kada je u pitanju zaštita državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji. To su priznali i državni funkcioneri”, rekao je Stefanović, istakavši da je interes Srbije da što pre postane deo EU.