Osnivač Fondacije „Tijana Jurić” i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je da očekuje da bi sistem Amber alert mogao da zaživi i pre roka – 1. novembra.

„Tim koji radi na uvođenju i implementaciji sistema Amber alert efikasan je i već je zakazan treći sastanak za početak maja, što pokazuje da će sve što je najavio i potpisao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić biti i ispunjeno”, rekao je Jurić povodom činjenice da je Gašić pre nekoliko dana potpisao da će implementacija „Amber alerta” u Srbiji biti završena do 1. novembra.

Jurić je dodao da je ministar dao rok 1. novembar za slučaj da se pojave nepredviđene okolnosti ili se ukaže potreba da se promeni neki član zakona.

Dodao je da ostaju još dileme oko kriterijuma za pokretanje sistema koje treba usaglasiti i da očekuje da će se one rešiti na sastanku koji sledi.

Prema njegovim rečima, ostaje i da se razgovara o imenu koji će sistem nostiti u Srbiji.

„Mislim da ćemo pozvati građane da mu daju ime ili da kažu da žele da ostane isto. Važno je da uspostavimo sistem da bude izuzetno efikasan, da budemo primer držvama u regionu, koje su pokazle intersovanje i čekaju da sistem zaživi kod nas”, rekao je Jurić.

Policija, kako kaže, neće menjati način rada i država će biti ta koja pokreće sistem, nijedan spoljašnji faktor, sve ostaje u krugu Srbije, nikakvim podacima neće moći da se manipuliše.