Vučić se sastao sa Samantom Pauer

0
22

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas administratorku Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID) Samantu Pauer. 

Ovom prilikom predsednik Vučić je istakao opredeljenost Srbije za jačanje sveobuhvatnih odnosa sa SAD i posebno zahvalio na pomoći koju je USAID kroz svoje programe pružio našoj zemlji u oblastima jačanja konkurentnosti privrede, boljem funkcionisanju javne uprave, kao i kroz aktuelne projekte koji se na nivou opština bave unapređenjem korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštitom životne sredine. Govoreći o situaciji u regionu i nastavku dijaloga sa Prištinom, predsednik Vučić je ponovio posvećenost Beograda ovom procesu i spremnost za rad na implementaciji koncepta evropskog predloga, uz određena ograničenja u skladu sa principima međunarodnog prava, a koja su u različitim prilikama predočena evropskim i američkim posrednicima i zvaničnicima.

Predsednik Vučić je naglasio da nastavak procesa normalizacije u ovom trenutku zavisi od formiranja Zajednice srpskih opština, kao obaveze koju je Priština pre deset godina preuzela potpisivanjem Briselskog sporazuma, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika republike.

Spremni smo da razgovaramo o brojnim otvorenim pitanjima, ali nismo spremni da prihvatimo bilo kakve jednostrane odluke, koje nisu proizašle iz dogovora u dijalogu, a koje direktno ugrožavaju prava pripadnika srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, poručio je predsednik Vučić i ponovio stav Srbije da su sigurnost i bolji život ljudi na KiM prioriteti za koje se dosledno zalažemo. Predsednik je istakao da je upravo Srbija pokretač regionalnog povezivanja i razvoja u regionu, kao i da je inicijativa Otvoreni Balkan odličan primer saradnje, koji je otvorio put privrednicima i uklonio brojne prepreke među ljudima, čime je omogućen slobodniji protok ljudi, roba, usluga i kapitala u regionu.

Vučić je ponovio da je naša zemlja pouzdan partner za sve kapitalne projekte koji zahtevaju ozbiljan i odgovoran pristup države. Srbija neguje partnerski odnos sa investitorima, koji ovde imaju odlično i bezbedno poslovno okruženje, poručio je predsednik i dodao da je naša zemlja zainteresovana za diversifikaciju izvora snabdevanja, dodatna ulaganja u energetsku infrastrukturu ali i pokretanja novih projekata u cilju sveobuhvatnog i ujednačenog ekonomskog napretka Srbije.

Sagovornici su se saglasili da je USAID poželjan partner za saradnju na projektima koji će dodatno intenzivirati ekonomske odnose sa SAD i privući nove američke investicije, navedeno je u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here