Poseta Vučevića kontingentu Vojske Srbije i sedištu multinacionalne operacije UNFICYP na Kipru

0
52

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević u okviru posete Kipru obišao je danas kontingent Vojske Srbije u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija na Kipru UNFICYP u njenom sedištu i sastao sa rukovodstvom te misije.

Stariji nacionalni predstavnik major Dejan Živanović dočekao je ministra Vučevića, a usledio je i susret sa pripadnicima Vojske Srbije, našim „plavim beretkama“, angažovanim u misiji UNFICYP. Današnja poseta bila je prilika da se ministar odbrane upozna sa istorijatom misije i učešća naših pripadnika, stanjem i aktivnostima koje se realizuju u zoni operacije i uveri se u visok nivo profesionalizma naših pripadnika u izvršavanju dodeljenih zadataka. U sedištu misije, ministar Vučević sastao se sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kipru i šefom misije UNFICYP Kolinom Stjuartom.

Tokom susreta, šef misije upoznao je ministra Vučevića o značaju izgradnje poverenja dve strane, organizaciji kontakata i pregovora, kao i rešavanju kriznih situacija. Šef misije Stjuart posebno je naglasio izuzetan profesionalizam pripadnika Vojske Srbije koji se angažuju u misiji UNFICYP. Ministar Vučević susreo se danas i sa komandantom vojnih snaga UN na Kipru general-majorom Ingrid Gjerde.

Tokom razgovora, ministar Vučević zahvalio je na dobroj saradnji, profesionalnom odnosu i svakoj podršci kontingentu Vojske Srbije. General Gjerde upoznala je ministra Vučevića sa organizacijom vojne komponente i zadacima koji proističu iz mandata misije. Ona je, takođe, istakla da angažovani pripadnici Vojske Srbije u UNFICYP,  koji su raspoređeni u Komandi i multinacionalnom vodu vojne policije, svoje zadatke obavljaju profesionalno i odgovorno i tom prilikom ih je pohvalila. Istaknuta je i dobra saradnja sa svim ostalim pripadnicima misije.

U sedištu misije UNFICYP, tokom današnje posete, u Knjigu posetilaca ministar Vučević upisao je:

„Znajući da očuvanje nacionalnog mira predstavlja najveći vojni uspeh, pripadnici Vojske Srbije profesionalno i časno obavljaju svoje zadatke u misiji Ujedinjenih nacija na Kipru. Na taj način oni grade ugled Vojske Srbije i Republike Srbije u celini, na čemu im s ponosom čestitam.

Svojim angažovanjem u misiji Ujedinjenih nacija, Republika Srbija još jednom snažno dokazuje svoju posvećenost očuvanju međunarodnog javnog reda i osnovnih principa Povelje Ujedinjenih nacija.“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here