Skupština Srbije – Rasprava o smeni Radeta Baste

0
55

U raspravi o smeni ministra privrede Radeta Baste poslanici opozicije postavili su pitanje kako je on, bez potrebnih kvalifikacija i iskustva, uopšte dospeo do funkcije ministra i zašto nema premijerke Ane Brnabić da obrazloži predlog za smenu.

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da su Dveri ostavku Radeta Baste tražile mnogo ranije, kad je prvi put zatražio uvođenje sankcija Rudiji, ali da ga je aktuelna vlast do sada “štitila”. Obradović je čitao kako je tekla Bastina politička karijera, kako je menjao poslove i napredovao, tako da je posle MUP-a postao savetnik u Elektroprivredi Vojvodine, kako je postao v.d. direktora Beogradskih elektrana, a onda i ministar. “Kako je on uopšte izabran, ko ga je tačno predložio imenom i prezimenom i da li će taj odgovarati za taj kadrovski promašaj”, pitao je Obradović.

Poslanik Zeleno levog kluba Đorđe Pavićević prethodno je rekao da smatra da je Basta na funkciju izabran bez kvalifikacija i da ima, najblaže rečeno, “živopisnu biografiju”, po čemu je tipičan ministar u vladi. Od radikala i “Palminih tigrova” Basta je došao do podrške evropskom putu, a najvažnije za ministra, prema Pavićevićevim rečima, je “prepoznavanje genijalnosti Aleksandra Vučića” i javno divljenje. “A pitanje je da li je stav o sankcjama Rusiji baš u suprotnosti sa politikom vlade jer smo čuli Aleksandra Vučića da ne uvodimo sankcije Rusiji, ali da ćemo možda morati da ih uvedemo i da je to pitanje procene nacionalnih interesa”, rekao je Pavićević i dodao da će njegova poslanička grupa na glasanju biti uzdržana.

Poslanik Nebojša Zelenović je  ocenio je rasprava o smeni Baste ima za cilj samo da se oduži sednica, kako bi građani izgubili interesovanje za proteste. „Ovo nije zaista rasprava o ministru Basti, već je ovo tačka koja je trebalo da kupi vreme da se sednica oduži i da se izgubi interesovanje ljudi oko toga ko je odgovoran zbog tragedija koje su nam se desile. Predložena je ova tačka tačno između 7. i 8. protesta, što je interesantno, kada je protest počeo da se širi po Srbiji jer ste se vi iz vlasti uplašili“, ocenio je Zelenović.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor i Milija Miletić, koji je izabran sa liste SNS-a, najavili su podršku predlogu da Basta bude smenjen.

Predlog za njegovu smenu skupštini je podnela premijerka Ana Brnabić, a u obrazloženju piše da Basta treba da bude smenjen zbog iznošenja u javnost stavova suprotnih državnoj i nacionalnoj politici koju sprovodi Vlada Srbije. Basta je ranije više puta izjavio da Beograd treba da uvede sankcije Moskvi, ali i da lično podržava proteste protiv nasilja koji se nedeljama održavaju u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here