Uzgoj burskih koza na salašu Vase Zlokolice u Žablju

0
120

Burske koze su jedna od najpoželjnijih rasa koza u proizvodnji mesa, a zbog veoma atraktivnog izgleda često se koriste i kao ljubimci u domaćinstvu. Vasa Zlokolica iz Žablja uspešno gaji ovu rasu koza i kako kaže uopšte nisu zahtevne, a njihov uzgoj je izuzetno isplativ.

Vasa Zlokolica na svom salašu u Žablju gaji burske koze. Sve je počelo iz hobija, a naposletku je zavoleo koze, jariće i jarčeve i sada sve svoje slobodno vreme provodi na salašu čiji je ribnjak pretvorio u pašnjak. Obaveza, oko ove rase, kaže, nema mnogo što je njihova velika prednost.  Kada je u pitanju kozarstvo u Srbiji burske koze su nesvakidašnja rasa, a budućnost je, kaže Vasa, u umatičenom stadu.

Burska koza je zbog svojih tovnih karakteristika, ali i drugih odlika, veoma zastupljena u svetu. U Srbiji je uzgoj ove rase koza u povoju, ali je ona već uveliko tražena pa je njen uzgoj izuzetno isplativ.  Burske koze su često i ljubimci, koji krase domaćinstva, a bilo da ih kupujete zbog toga ili da biste oformili stado najvažnija je pažnja, kaže Vasa Zlokolica koji je dao i nekoliko saveta onima koji žele da započnu uzgoj koza.

Meso burske koze je izvanrednog kvaliteta, ukusno i sa malim procentom loja, a koze imaju visoku otpornost na bolesti i upravo zbog toga je to jedna od najpoželjnijih rasa koza u proizvodnji mesa i upravo zbog toga u Srbiji za njom raste interesovanje iz dana u dan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here