Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa delegacijom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) o realizaciji tekućih projekata i mogućnostima za saradnju na novim projektima u energetskom sektoru.

Predstavnici JICA izrazili su zahvalnost timu Ministarstva rudarstva i energetike na podršci u realizaciji projekata koji su u toku i iskazali zainteresovanost za saradnju na novom projektu izgradnje RHE Bistrica. Đedović je navela da je formiran poseban projektni tim i, zajedno sa predstavnicima EPS-a, nastaviće se sa izradom projektno-tehničke dokumentacije. Paralelno sa pripremom studije o uticaju na životnu sredinu i projektovanjem, važno je da nastavimo razgovore o obezbeđivanju finansiranja, jer je reč o velikom projektu snage 628 MW, rekla je ona.

Ministarka je istakla da je izgradnja RHE Bistrica prioritetan projekat u Planu razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti, koje je usvojila Vlada Srbije, i imaće važnu ulogu u našim naporima da povećamo proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Na sastanku su razmenjene informacije o napretku radova na izgradnji postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani Nikola Tesla A, kojom će se značajno smanjiti emisije štetnih gasova iz ove elektrane. U koordinaciji svih učesnika na projektu u TENT A nastojimo da se preostali radovi završe što brže i da se projekat realizuje u definisanim rokovima, navela je ministarka.

JICA je iskazala zahvalnost Ministarstvu rudarstva i energetike na uspešnoj dosadašnjoj saradnji i izrazila spremnost da se ona proširi u budućnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.