Vučić sa Bocan-Harčenko i Čen Bo o situaciji na Kosovu

0
26

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Teme odvojenih sastanaka bile su situacija na Kosovu i Metohiji i neophodnost održavanja posebne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija kako bi celokupna svetska javnost saznala o tenzijama na KiM i teškom položaju tamošnjih Srba.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka i tom prilikom još jednom izrazio zabrinutost zbog bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji, koja, osim što ugrožava život i opstanak Srba, doprinosi podizanju tenzija u celom regionu. Predsednik Vučić je, takođe, dodao da Srbija ostaje dosledna vođenju odgovorne politike mira i stabilnosti. S tim u vezi, predsednik Vučić je ambasadoru Bocan-Harčenku rekao da smatra da je neophodno održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti UN, kako bi ceo svet bio obavešten o napetoj situaciji na KiM i teškom položaju tamošnjih Srba. Ambasador Bocan-Harčenko je istakao da zvanična Moskva prati sva događanja i razume poziciju Srbije, kao i svu delikatnost situacije. Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko razgovarali su i o odnosima Srbije i Rusije, bilateralnoj saradnji, kao i globalnim dešavanjima.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadorku Narodne Republike Kine Čen Bo, koju je detaljno obavestio o ugroženosti Srba na Kosovu i Metohiji i o delikatnosti bezbednosne situacije, koja narušava stabilnost celog regiona. U okviru toga je istakao da smatra da je neophodno održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti UN, kako bi celokupna svetska javnost saznala o tenzijama na KiM i teškom položaju tamošnjih Srba. Ambasadorka Čen je, s tim u vezi, istakla: “Naš stav po pitanju KiM je vama veoma jasan. Podržavamo nalaženje rešenja u okvirima dijaloga i Rezolucije 1244 SB UN. Podržavamo napore Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Uvek razumemo i podržavamo legitimne i racionalne zahteve srpske strane”, navela je kineska ambasadorka. Predsednik Vučić je istakao izuzetnu dinamiku u saradnji između Srbije i Kine, zasnovanu na međusobnom poverenju i uvažavanju, kao i na stabilnoj ekonomiji i strateškom planiranju koji za cilj imaju dugoročne projekte na nacionalnom i regionalnom nivou. On je, takođe, ponovio zahvalnost, kako kineskim prijateljima, tako i ambasadorki Čen Bo, na ličnom zalaganju i ogromnom trudu koji je uložila u jačanje odnosa Srbije i Kine, deleći sa nama iskrenu radost zbog svakog izgrađenog auto-puta, mosta, pruge i fabrike.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here