Provizije u bankama veće od 1. septembra

0
14

Dogovor između Narodne banke Srbije i poslovnih banaka o “zamrzavanju” naknada i provizija na usluge prestaje da važi od 1. septembra, što znači da će od tog datuma banke moći da povećaju cene svojih usluga.

Prošlog septembra poslovne banke su na preporuku NBS vratile iznos provizija na nivo od januara 2021. godine i obavezale da će ih na tom nivou držati do 1. septembra ove godine. Tako su banke u Srbiji smanjile proviziju i naknade za svoje usluge i do 30 odsto.

Ukoliko ne dođe do novog dogovora NBS i poslovnih banaka, od 1. septembra svi korisnici bankarskih usluga treba da očekuju da će skuplje plaćati vođenje računa, korišćenje kreditne kartice, bankomata, čekova.

Prema trenutnoj bankarskoj ponudi naknada za mesečno održavanje računa košta od 150 dinara pa naviše, devizni račun oko 100 dinara, trajni nalog od 10 dinara po transakciji pa naviše, čekovi od 20 do 35 dinara, izvod oko 100 dinara, plaćanje na rate bez kamate od 35 dinara naviše i upit stanja na bankomatima tuđih banaka od 30 dinara pa naviše.

“U pogledu izvora profitabilnosti neto prihodi od kamata i naknada su i dalje glavni generatori neto rezultata imajući u vidu tradicionalne poslovne modele banaka u Srbiji orijentisane pretežno na kreditiranje privrede i stanovništva”, navode u NBS.

Kao dodatni kontrolni mehanizam za postupanje banaka pri uvođenju novih naknada, u NBS ističu da je “odlukom kojom se uređuje upravljanje rizicima banke propisana obaveza banaka da obaveste NBS o izmeni tarifa najkasnije 45 dana pre planiranog usvajanja tih izmena”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here