Sektor IKT jedan od ključnih motora razvoja srpske ekonomije

0
49

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u poslednjih sedam godina sektor informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) postao jedan od tri ključna motora razvoja srpske ekonomije, dodajući da je u prvih pet meseci izvoz IKT usluga dostigao 1,3 milijarde evra, što je za 41 odsto više nego prošle godine.

Brnabić je na prezentaciji programa „Digitalna Evropa“ u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu podsetila na to da je prošla godina u tom smislu bila rekordna sa izvozom IKT od 2,7 milijardi evra. Potpisivanjem Sporazuma o učešću u programu „Digitalna Evropa“ krajem juna u Briselu, kao i današnjim obeležavanjem prvog poziva da se naše kompanije, naučni instituti, fakulteti, timovi mikro, mala i srednja preduzeća jave sa svojim projektima za finansiranje iz programa „Digitalna Evropa“, mi smo praktično u ovoj sferi postali punopravni član EU, rekla je Brnabić.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović istakao je da je Srbija postala deo velike evropske porodice, pridruživši se programu „Digitalna Evropa“ kojim je obezbeđeno 7,5 milijardi evra bespovratnih sredstava za evropsku IT zajednicu.

Ovaj program će dodatno pospešiti i ubrzati digitalnu integraciju Srbije na digitalno tržište EU i pomoći da se ubrza proces pristupanja Srbije EU. On je deo šireg strateškog okvira rasta za Zapadni Balkan, zajedno sa ekonomsko-investicionim planom za ovaj region

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here