Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas prvu deonicu auto-puta Niš–Merdare Sektora 1, u dužini od 5,5 kilometara, ukazavši na to da će ta saobraćajnica, koja je izgrađena po najvišim svetskim standardima, pomoći razvitku Topličkog okruga i juga Srbije i biti jedan od najprometnijih puteva u Srbiji.

 Deonica autoputa Niš-Merdare otvorena je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.Predsednik je izjavio da će auto-put Niš – Merdare biti spas za Toplički kraj i da je od velike važnosti za Prokuplje, Blace i Kuršumliju. On je prilikom obilaska prve deonice tog autoputa u Merošini rekao da čak i poluprofilni put pokazuje koliko možemo da budemo uspešniji.

Vučić je iskazao zahvalnost EU na velikoj pomoći, kao i Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Evropskoj investicionoj banci, koje su po veoma povoljnim uslovima pomogle na izgradnji ovog kapitalnog infrastrukturnog objekta.

Ukupna dužina autoputa Niš–Merdare je 77 kilometara, a na njemu je predviđeno da se izgradi 88 mostova, sedam denivelisanih raskrsnica i 35 tunela. Auto-put E-80 Niš–Merdare je saobraćajnica od visokog prioriteta za Republiku Srbiju, jer će povezati jug Srbije i Prištinu i postaće deo putne mreže koja preko Tirane vodi do Drača. Time će se Srbija povezati sa lukama na Jadranskom moru, a reč je o prioritetnom infrastrukturnom projektu koji omogućava ekonomski i socijalni razvoj zemlje, kao i jače povezivanje čitavog regiona.