Ukrajinski ambasador: Ukidanje sporazuma o žitu za Srbiju može da bude korisno

0
20

Istupanje Rusije iz žitnog sporazuma je pokušaj da se izazove još jedna kriza gladi u siromašnim zemljama, izjajvio je danas na konferenciji za novinare ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač i ocenio da taj potez značajno utiče na globalne zalihe i cene hrane.

Odluka Rusije da se povuče iz sporazuma je ugrožavanje prehrambene bezbednosti afričkog kontinenta, zemalja bliskog istoka, rekao je ukrajinski ambasador Volodimir Tolkač i naglasio da veliki broj afričkih zemalja u potpunosti zavisi od uvoza žitarica iz Ukrajine.

Tolkač je ocenio da „ruski teroristički napadi“ luka u blizini granice sa Rumunijom u kojima je oštećen rumunski civilni brod jasno govore da je rat već na granici alijanse, s obzirom da je Rumunija članica NATO.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, uključivala je izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora. Rusija se formalno povukla iz dogovora o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora uz posredovanje Ujedinjenih Nacija 17. jula ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here