Kako do 300 din za kilogram maline?

0
18

Aktuelna otkupna cena maline u Srbiji dvostruko je niža nego prethodne sezone. Dok poljoprivrednici tvrde da naknada do 240 dinara za kilogram ne pokriva ni troškove proizvodnje, vlasnici hladnjača napominju da na zalihama imaju plodove od prošle godine. Sa druge strane, država kaže da se ne meša u otkupnu vrednost, jer ona zavisi od tržišta – koje je slobodno.

Dok je sezona u okolini Arilja, Požege i Kosjerića u jeku, Ivanjica tek ulazi u opštu berbu. Mačvani branje maline privode kraju. Ipak, bez obzira da li su tek ušli u malinjake ili ubiraju poslednje plodove, niko od njih ne zna konačnu cenu kilograma ”crvenog zlata“. Milan Radojičić, predstavnik udruženja Vilamet iz Arilja, kaže za Danas da su se predstavnici malinara u više navrata sastajali sa Ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković, ali da, uprkos obećanjima da će viša otkupna cena maline biti uspostavljena od toga nema ništa.

”Dva puta smo bili sa novom ministarkom poljoprivrede. Ona je rekla da će naći načina da se iz budžeta izdvoji više sredstava za poljoprivredu, te da oko šest milijardi za njih nije mnogo. Usledilo je obećanje da će nadležni obezbediti za 60.000 tona po 100 dinara koje će dodati na ovih 200, a ostalo da dodaju hladnjačari, kako bi cena izašla bar na tri evra. Ta cena bi malinare minimalno zadovoljila, ako ne računamo kolika je inflacija. Međutim, od toga nije bilo ništa. U Ivanjicu je dolazila dva puta, u Arilje isto, ali ni do kakve promene nije došlo“, objašnjava Radojičić. Nezadovoljni otkupnom cenom, proizvođači malina nekoliko puta tokom ove sezone izašli su na ulice da protestuju. Bilo je blokada traktorima, ali i prosipanja maline, kao i napomena da je za cenu do 200 dinara – neće ni brati. Radojičić ističe da, ako cena ne dostigne bar 300 dinara po kilogramu, slede novi protesti.

”Ovo je neodrživo. Ako ostane na ovoj ceni, izlazimo na proteste. Mi smo 2011. godine organizovali skupove sa 5.000 ljudi u Arilju, i sada su bile manje opomene u vidu manjih protesta. Ali, ako cena maline ne izađe bar na trista dinara, oko Ilindana se ponovo mogu očekivati protesti“, nagoveštava Radojičić.

Na pitanje kolika je trenutna otkupna cena, i na koji način se ona može korigovati u korist proizvođača, Radojičić kaže da Južna Srbija plaća manje od 200 dinara, a najveći hladnjačari plaćaju 240 din/kg. Ipak, odgovorne za pomenuto stanje, osim u hladnjačarima, vidi i u državnim organima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here