Sastanak ministra Vučevića i ministra Zakija u Egiptu

0
14

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević započeo je posetu Arapskoj Republici Egipat sastankom sa ministrom odbrane i vojne proizvodnje te zemlje generalom Mohamedom Ahmedom Zakijem.

Nakon svečanog dočeka uz počasni stroj pripadnika Garde egipatskih Oružanih snaga i intoniranje himni, usledio je razgovor ministara odbrane Srbije i Egipta, u prisustvu delegacija koje predvode. Uz izraze zahvalnosti na ukazanom gostoprimstvu, ministar Vučević ocenio je da je ova poseta još jedna potvrda dobre saradnje Srbije i Egipta i dva ministarstva odbrane, izrazivši opredeljenje za dalji razvoj i unapređenje odnosa u oblastima vojno-tehničke, vojnoobrazovne i vojno-vojne saradnje. Na sastanku je istaknuto da saradnja Srbije i Egipta ima uzlazni trend, čemu je doprineo susret predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija u Srbiji prošle godine.

Ministar Vučević naglasio je da je dugoročno strateško opredeljenje Srbije da zadrži status vojno neutralne države, bez članstva u bilo kojoj od postojećih vojno-političkih organizacija. Istovremeno, istakao je ministar Vučević, to ne znači odsustvo volje za unapređenjem saradnje sa svim relevantnim akterima u domenu međunarodnih odnosa, a naročito bezbednosti i odbrane. Današnji susret u Kairu ministar Vučević iskoristio je i da generalu Zakiju uputi poziv za učešće na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „PARTNER 2023“ koji će biti održan u septembru 2023. godine u Beogradu.

General Zaki, tokom današnjeg susreta, sa ministrom Vučevićem razgovarao je o bezbednosnoj situaciji u regionu, kao i u svetu. On je, takođe, istakao značaj nastavka i unapređenja saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje, a kao oblasti od posebnog značaja kada je reč o saradnji u oblasti odbrane, general Zaki je izdvojio vojno-tehničku i vojno-vojnu saradnju. On je zahvalio na pozivu za učešće na ovogodišnjem sajmu „PARTNER 2023” i izrazio zadovoljstvo, jer je reč o manifestaciji koja okuplja učesnike iz celog sveta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here