Sloga: Najava o kraćem bolovanju obeshrabrivanje bolesnih da se leče

0
15

Udruženi sindikati Sloga osudili su najavu ministarke zdravlja Danice Grujičić da će lekar opšte medicine moći da otvori bolovanje najduže dve nedelje. Kako kaže Sloga, takva promena amortizuje katastrofalno stanje u zdravstvu, koje je na ivici kolapsa.

Doktori opšte prakse ubuduće će pacijentima moći da otvore najviše dve nedelje bolovanja, a za duže će građani morati da idu pred komisiju. To je najavila ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je istakla da je razlog taj što pojedini radnici odsustvuju i po dva meseca sa posla, naročito leti. Izuzetak od novog pravila biće onkološki bolesnici, tek operisani pacijenti, osobe sa invaliditetom i trudnice. Namera Ministarstva zdravlja da ovaj rok skrati na 15 dana, naišla je na odobravanje poslodavaca. Kako ističe počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, uporedni podaci pokazuju da građani Srbije mnogo više vremena provode na bolovanju od građana zapadnoevropskih zemalja, na šta su im se žalili pojedini strani investitori. „Više kompanija se žalilo da se zloupotrebljava bolovanje, pogotovo one koje posluju u područjima u kojima je razvijena poljoprivredna proizvodnja. Jednostavno, kada dođe vreme setve ili berbe, njima drastično skoči broj radnika na bolovanju, što u potpunosti remeti tehnologiju rada“, kaže za Danas Atanacković ističući da poslodavci pozdravljaju nameru da se izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju.

Sa druge strane Udruženi sindikati Srbije Sloga kritikuju ovu odluku. “Nedostatak lekara, medicinskih sestara, tehničkog i medicinskog osoblja, kao i tehničkih kapaciteta, čini odluku o kraćem bolovanju ne samo nepromišljenom, već i potencijalno opasnom”, navodi Sloga. Sindikat ocenjuje da se, u vreme kada je hitno potrebno ulaganje u zdravstveni sistem i kada se traži strategija za dugoročno rešavanje problema, umesto toga donose zakoni u korist poslodavaca, a na štetu pacijenata i zaposlenih u zdravstvu. “Takva izmena se čini kao pokušaj obeshrabrivanja bolesnih da se leče i idu na bolovanje, umesto da se pruži podrška i omogući adekvatna nega”, konstatuje Sloga. Sloga poziva Grujičić i nadležne da ponovo razmotre taj predlog i uzmu u obzir sve aspekte situacije, uključujući i mišljenja stručnjaka, sindikata i građana kao pacijenata, posebno struke. “Takvom odlukom se smanjuju prava pacijenata i lekara, igraju se sa zdravljem celokupne nacije i nastavljaju uništavanje zdravstvenog sistema”, navodi Sloga.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here