Srbija opredeljena za nastavak jačanja saradnje sa UK

0
46

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Vilijamom Pičom o unapređenju bilateralnih odnosa i situaciji u regionu.

Brnabić je naglasila da je Srbija opredeljena za nastavak jačanja saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom, pri čemu je posebno istakla značaj ekonomske saradnje. Ona je ukazala na to da je trgovina uslugama tokom 2022. godine prevazišla milijardu i 300 miliona evra ukupne vrednosti, posebno naglasivši važnost produbljivanja saradnje u oblastima obrazovanja, kulture, nauke, IT sektora i energertike za bilateralne odnose. Predsednica Vlade je istakla da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije na čemu naša zemlja intezivno radi. Kada je reč o odnosima sa Prištinom, ona je predočila da je uslov za nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine ispunjavanje prethodno dogovorenih obaveza.

Premijerka je objasnila da je to jedini način za prevazilaženje otvorenih pitanja i postizanje uzajamno prihvatljivog rešenja, naglasivši da očuvanje mira i stabilnosti predstavlja osnovni prioritet Beograda.

Pič je izneo opredeljenje Ujedinjenog Kraljevstva za očuvanje mira i napretka regiona, kao i da London podržava Berlinski proces i sve druge inicijative koje doprinose unapređenju konkretne saradnje u regionu. Sastanku je prisustvovao i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Edvard Ferguson.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here