Nega malinjaka nakon berbe

0
17

Na području Srbije, berba jednorodnih sorti maline je pri kraju. Zasadi se nalaze u fazi odumiranja dvogodišnjih izdanaka i rasta i razvoja mladih izdanaka. Malinjaci ulaze u fazu mirovanja. Nakon završene berbe važno je nastaviti sa agrotehničkim i hemijskim merama kako bi se obezbedio rodni kapacitet za narednu godinu i produžio životni vek zasada.

Malinjak treba negovati nakon berbe, a nega zasada podrazumeva:

  • rezidbu izdanaka, rodnih stabala koji su doneli rod ove godine
  • uklanjanje i uništavanje orezanih izdanaka
  • rezidbu i proređivanje letorasta koji su ostavljeni za narednu godinu
  • navodnjavanje
  • primena hemijskih mera zaštite sa ciljem suzbijanja štetnih organizama.

Dvogodišnji izdanci koji su doneli rod su u fazi sušenja, dok su mladi izdanci u porastu. Nakon završene berbe, potrebno je da se stari izdanci iseku do osnove, ali je preporuka da se ne iznose odmah iz malinjaka, kako bi u narednom periodu, ukoliko nastupi period sa visokim temperaturama, služili kao zasena mladim izdancima. Optimalno je da se po dužnom metru špalira odabere oko 10 zdravih, dobro formiranih izdanaka. Obolele i oštećene izdanke sa galama od malinine mušice galice ili prekomerno razgranate izdanke treba orezati do osnove i ukloniti, vodeći računa o ravnomernom sklopu izdanaka. Oni se privremeno vezuju u špalir, zbog bolje insolacije i aplikacije hemijskih sredstava.

Vizuelnim pregledom zasada sa sortama Vilamet, Miker i Tulamin su uočeni simptomi ljubičaste pegavosti izdanaka maline i smeđe pegavosti lista maline. Sa ciljem zaštite od ovih patogena, preporučuje se primena nekog od fungicida. Takođe, pregledom listova uočeni su simptomi napada eriofidne grinje lista maline i običnog paučinara. Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da, ukoliko se utvrdi prisustvo ovih štetočina,  izvrše tretman nekim od registrovanih akaricida.

Ukoliko se  pregledom malinjaka registruje prisustvo  biljnih vaši ili malinine mušice izdanka, preporučuje se primena nekog od insekticida.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here