Banatski fruštuk u Stajićevu

0
200

U okviru slave sela u Stajićevu je održana i manifestacija Banatski fruštuk, a tradicionalni banatski fruštuk pripremalo je 16 organizacija iz Zrenjanina i okoline. 

Manifestaciju Banatski fruštuk je na obali Begeja u Stajićevu organizovalo istoimeno udruženje. Dobra atmosfera, primamljivi mirisi tradicionalnog banatskog doručka i dobro druženje obeležili su ovogodišnju manifestaciju na radost i organizatora i učesnika i posetilaca.

Šta se podrazumeva pod tradicionalnim banatskim fruštukom na svojim štandovima pokazali su, između ostalih, predstavnici udruženja penzionera „Novi početak“ i mesnog odbora Asocijacije žena Srbije iz Orlovata.

Banatski fruštuk okupio je 16 ekipa, koje su prostrle svoje đakonije i mamile posetioce ne samo lepim izgledom štandova već i zanosnim mirisima.

Sva hrana pripremljena je sa mnogo ljubavi, a po receptima majki i baka ovogodišnjih učesnika te je ovo bila prilika da se svi prisetimo gurmanskih specijaliteta kojisu specifični za Banat.

U Banatu se prepliće mnogo nacija i kultura pa su raznovrsni bili i štandovi na Banatskom fruštuku, bilo je tu i švargli i kuvanih i pečenih jaja, domaćih čvaraka, gibančica, projica, slanine, šunke, sira….

Banatski fruštuk obavezan je za dobar početak dana, a pored slanog, na primer slanine, šunke i jaja, obavezno je i nešto slatko kao što su štrudle, oblatne, slatke kiflice… Sve to posetioci su mogli da probaju na ovogodišnjem Banatskom fruštuku, da uzmu provereni recept ili da se raspitaju o nekom jelu koje do sada nisu imali priliku da probaju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here