Petković – Međunarodna zajednica da reaguje na odluke nelegitimnih gradonačelnika na Kosmetu

0
14

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da protivpravni potezi lažnog gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića dovode do novog podizanja tenzija i izazivanja krize na terenu i ne idu u pravcu nikakve deeskalacije, već direktne eskalacije.

„Lažni i nelegalni gradonačelnik Erden Atić danas je po direktnom nalogu Aljbina Kurtija poslao svoje predstavnike u zgradu u kojoj se nalaze prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Službe direkcije Pio Fonda, Kosovsko-Mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn, u naselju Bošnjačka mahala, u Kosovskoj Mitrovici, i dao im ultimatum da se isele u roku od tri dana. Na ovaj način direktno se ugrožava egzistencija i pravo na rad za oko 40 zaposlenih koji rade u ovoj zgradi i pružaju usluge, kako Srbima, tako i Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima… Institucije koje se nalaze u ovoj zgradi, poput Pio fonda, pružaju usluge iz oblasti penzijskog, invalidskog osiguranja za više desetina hiljada korisnika svih nacionalnosti, dok od rada odeljenja Centra za socijalni rad zavisi čak 120 socijalno ugroženih porodica.

Ultimatumom i najnovijim potezom, Atić i njegov gazda Kurti žele da direktno ugroze egzistenciju ovih ljudi i njihovo pravo na rad i ostvarivanje pomoći. Takav scenario im nećemo dozvoliti, kao što nećemo dozvoliti da bude ugrožena egzistencija za desetine zaposlenih i hiljade korisnika socijalnih pomoći, koji zavise od rada ovih institucija koje Atić želi da iseli i zatvori. Ovakvi jednostrani, protivpravni i nelegalni potezi lažnog gradonačelnika, za koga ni Srbi ni Albanci nisu glasali, dovode do novog podizanja tenzija i izazivanja krize na terenu i ne idu u pravcu nikakve deeskalacije, već direktne eskalacije.

Kurti preko svojih posilnih sprovodi poteze koji su direktna pretnja za mir i stabilnost na ovim prostorima, dok međunarodna zajednica ćuti i nemo posmatra ovakve poteze. Dok smo nedeljama slušali međunarodne predstavnike da nelegitimni i lažni gradonačelnici neće donositi nikakve izvršne odluke, svakoga dana na terenu svedoci smo nasilnih i protivpravnih poteza protiv srpskog naroda, a kojima je jedini cilj da sa severa Kosova i Metohije proteraju sve srpsko“, navodi se u saopštenju Petkovića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here