Epidemija afričke kuge izaziva bojazan da će ovoj grani stočarstva u Srbiji uskoro doći kraj, posebno zbog činjenice da je i pre širenja zarazne bolesti broj svinja godinama bio u konstantnom padu.

Prema poslednjim podacima Ministarstva za poljoprivredu, u zaraženim gazdinstvima usmrćeno je 30.045 svinja, ali su u 10 opština stečeni uslovi da afrička kuga bude odjavljena. Najnoviji izveštaj Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da je cena svinjskog mesa maltene dostigla cenu kilograma ribe. Kilogram svinjskog mesa najjeftiniji je u Vranju, oko 630 dinara, a najskuplji u Kragujevcu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici i Subotici, gde dostiže cenu od 800 dinara.

U glavnom gradu kilogram ovog mesa košta oko 700 dinara, što je tek 50 dinara manje od najčešće cene ribe, a više od duplo skuplje od kilograma piletine. Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije, kaže da se struktura potrošnje mesa u poslednjim godinama menja, i da građani sada više konzumiraju živinsko meso, koje je znatno jeftinije od svinjskog. Ipak, kako pojašnjava, ako dođe do manjka svinjskog, ne bi trebalo da poskupe druge vrste mesa, jer se pri formiranju tržišnih cena mora uzeti u obzir kupovna moć stanovnika.

Agrarni novinar i analitičar Branislav Gulan ističe da je pad potrošnje svinjskog, a rast konzumiranja živinskog mesa jedna od osnovnih karakteristika nerazvijenih zemalja, i da se Srbija po pitanju stočarskog sektora nalazi u velikoj krizi. Kada je reč o uvoznom mesu, Gulan kaže da ga Srbija dosta uvozi iz zemalja EU u zamrznutom stanju, jer Evropa na pola godina prazni robne rezerve. „Evropska unija svakih šest meseci prazni svoje robne rezerve, te zamrznuto meso Srbiji prodaju za simboličnu cenu. Ovo meso je upotrebljivo i ispravno, ali ga ne jedu jer im je politika takva da obnavljaju robne rezerve. Zato, hrane u Srbiji će biti dovoljno, ali iz uvoza“, zaključuje agroanalitičar.

Podsećamo, cena svinjskog mesa je u Evropi povećana između 30 i 40 odsto, a prema podacima PKS uvoz živih životinja je na istom nivou kao i prošle godine, s tim što je cena porasla za 45 odsto.