Britanske kompanije zainteresovane za ulaganje u energetski sektor Srbije

0
23

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Srbiji Edvardom Fergusonom o saradnji dveju zemalja u oblasti energetike i interesovanju britanskih kompanija za ulaganje u energetski sektor Srbije, pre svega u oblasti obnovljivih izvora energije.

Đedović je naglasila da u uslovima svetske energetske krize Srbija želi da osnaži svoju energetsku bezbednost, ali i da nastavi sa održivom tranzicijom na čistije izvore energije u čemu Velika Britanija ima veliko znanje i iskustvo. Znamo da postoji značajno interesovanje Velike Britanije za učešće u novoj energetskoj politici Srbije, od projekata izgradnje velikih hidroelektrana, novih kapaciteta obnovljivih izvora energije, skladištenja energije, energetske efikasnosti i primene najnovijih tehnologija. Nadam se da ćemo neke od ovih prilika moći da iskoristimo i da ostvarimo rezultate u vremenu koje je pred nama, dodala je ona.

Ferguson je istakao da su britanske kompanije zainteresovane da učestvuju u projektima koji se razvijaju u Srbiji, a posebno u oblasti energetike i rudarstva, energetske tranzicije i infrastrukture, imajući u vidu njihovo međunarodno iskustvo, kao i mogućnost finansiranja projekata kroz kreditni mehanizam UK Export Finance. On je rekao da su upoznati sa reformskim procesima u srpskom energetskom sektoru i da veruje da će dokazano iskustvo i efikasnost moći da primene u oblasti energetike i naročito u procesu energetske tranzicije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here