Predstavnici Demokratske stranke, stranke Srbija centar, stranke Zajedno i Rumunske partije su u Novom Sadu potpisali Deklaraciju o saradnji i poručili da je to „prvi korak ka formiranju društvene opozicije režimu“.

Na tribini u Radničkom domu u Novom Sadu je rečeno da je deklaracija potpisana jer su slobode, ljudska prava i demokratija u Srbiji obezvređeni autoritarnom vlašću Aleksandra Vučića, a da korupcija i kriminal pod zaštitom vlasti ugrožavaju opstanak ljudi, prirodnih resursa i kulturnog nasleđa. Dodali su da su svesni odgovornosti da je neophodno ujedinjavanje demokratskih snaga „kako bi se suprotstavili uništavanju životne perspektive građana Srbije“. Naveli su da je ostavljena mogućnost da im se pridruže i druge političke stranke, udruženja, pokreti, organizacije i pojedinci koji dele uverenje da se ukrupnjavanjem snaga može suprotstaviti „daljem propadanju Srbije“. Predsednik DS Zoran Lutovac je rekao na tribini da je Srbiji potrebna „društvena opozicija“, odnosno široki društveni građanski pokret koji bi „morao“ da bude alternativa sadašnjoj vlasti.

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković rekla je novinarima da je potpisivanje Deklaracije prvi korak i da očekuje da će se taj impuls širiti dalje jer građani od nas zahtevaju da svoju borbu ujedinimo.

DS, SRCE i Zajedno su prethodno saopštili da će Deklaraciju o saradnji potpisati u Novom Sadu umesto u Zrenjaninu, jer im je tamnošnja vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom otkazala uredno zakupljenu salu.