Prilagoditi navodnjavanje načinu i vremenu proizvodnje rasada

0
10

Proizvodnja kupusa, paprike, paradajza ide iz rasada. Rasad se može proizvoditi u toplim lejama, plastenicima i na otvorenom prostoru. Obično se rana proizvodnja izvodi u zaštićenom prostoru. Vreme zalivanja i količinu vode koja se dodaje određuje način proizvodnje rasada.

Kod proizvodnje u zaštićenom prostoru navodnjavanjem se obezbeđuju celokupne potrebe za vodom. Prosečne potrebe za vodom rasada u zaštićenom prostoru iznose oko 80-160 mm. Voda se dodaje u malim količinama ali vrlo često da bi se održala visoka vlažnost u sloju zemljišta do 20 cm dubine.

Proizvodnja rasada kupusa za ranu i srednje ranu proizvodnju vrši se u zaštićenom prostoru a za kasnu na otvorenom. Sa vlažnošću zemljišta treba obazrivo postupati jer pri visokoj vlažnosti biljke brže rastu i izdužuju se, što nije dobro, jer se pri rasađivanju loše primaju. Zemljište ne sme biti ni niske vlažnosti, jer biljke zaostaju u porastu. Na početku se dodaje mala količina vode da se navlaži sloj do 5 cm, a posle nicanja i porastom biljaka povećava se količina vode za prokvašavanje do 10 cm. To znači dodavanje vode u količiniod 2 do 6 l / m². Na 10-15 dana pred rasađivanje ne treba dodavati vodu kako bi biljke bolje razvile korenov sistem koji će doprineti  boljem primanju pri rasađivanju.

Kod proizvodnje rasada paradajza pravila su slična i vlažnost zemljišta treba podesiti prema fazama razvoja biljaka kako ne bi zaostajale u razvoju ili se suviše izdužile. Potrebe za vodom su slične kao kod rasada kupusa, samo kod paradajza treba održavati dublji sloj zemljišta u vlažnom stanju, od 15 cm ili 20 cm jer ima bolje razvijen korenov sistem. Isušivanjem zemljišta lišće dobija tamnozelenu boju što je znak da treba zalivati.

Proizvodnja rasada paprike je takođe slična proizvodnji predhodno opisanih biljaka. Navodnjavanje treba prilagoditi načinu i vremenu proizvodnje rasada. Ali treba imati u vidu da kod proizvodnje rasada paprike ne treba suvišno vlažiti zemljište, jer ne podnosi prevlaženo zemljište. Pri nedostatku vlage u zemljištu list paprike dobija tamnozelenu boju što je znak da treba zalivati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here