Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je u Kovačici, na svečanom otvaranju 2. Festivala slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji, da je Unesko prihvatio kandidaturu Srbije da slovačko naivno slikarstvo upiše na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao i da očekuje da će konačna odluka biti doneta tokom 2024. godine.

Ministarka kulture Maja Gojković prisustvovala je u Kovačici svečanom otvaranju 2. Festivala slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji. Ujedno je otvorila i izložbu „Reformatori slovenske pismenosti i jezika kod slovenskih naroda u Evropi“, autorke Vieroslave Svetlik koja je organizovana u saradnji sa Forumom slovenskih kultura, međunarodnom organizacijom koja radi na promociji kulture zemalja slovenskog prostora.

Konstatujući da je ova izložba most između na prvi pogled različitih kultura, i u isto vreme uverljivi dokaz njihovog jedinstva, Gojković je izrazila uverenje da će oplemeniti srca posetioca, podariti trenutke nezaborava i probuditi skrivene emocije koje samo umetnost može da otkrije.

Ona je podsetila na to da se u okviru izuzetno brojnih, kvalitetnih i sadržajnih aktivnosti Foruma slovenskih kultura koji, između ostalog, vredno radi na promociji i afirmaciji jezika i kulture slovenskih naroda, posebno ističe edicija 100 slovenskih romana kao i da  će u Beogradu biti predstavljen još jedan vredan projekat „Transformacija“ čija ideja vodilja je da se kroz modni dizajn povežu slovenske kulture i njihovo bogato kulturno nasleđe.

U okviru Festivala predstavljen je i Bukvar slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji autora Juraja Hamara. Svečanom otvaranju Festivala prisustvovali su predsednik opštine Kovačica Haroslav Hrubik, direktorka Foruma slovenskih kultura Andreja Rihter, ambasador Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i ambadador Slovačke Republike Fedor Rosoha.