Javni poziv startap kompanijama u Srbiji za korišćenje Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju završava se 15. septembra, a pravo učešća imaju sve startap kompanije u većinskom srpskom vlasništvu, ne starije od pet godina u momentu slanja prijave.

Kako se navodi na sajtu Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, neophodno je da startap kompanija, ukoliko već nije postojeći član nekog od naučno-tehnoloških parkova, izabere naučno-tehnološki park kojem prirodno teži po svom sedištu i regionu/području i u slučaju izbora je u obavezi da postane član (puni/virtuelni) odabranog naučno-tehnološkog parka. Prednost u izboru imaju kompanije aktivne u oblastima definisanim kao prioritetnim u Strategiji pametne specijalizacije Srbije (4S). Kategorije za ocenjivanje su broj godina od osnivanja, broj zaposlenih, da je projekat u skladu sa pametnom specijalizacijom, dobijena investicija/grant, da je proizvod u fazi razvoja i testiranja i da ima prve korisnike, usklađenost cilja projekta i potreba sa resursima koji se nude. Dodeljeni resursi na AI platformi se mogu koristiti do tri meseca, uz mogućnost produženja navedenog perioda ukoliko korisnik (startap) ima realnu potrebu za tim, a startapovi koji budu izabrani će dobiti svu pomoć za rad na AI platformi od strane Admin tima Nacionalne platforme. U skladu sa ciljevima i merama Strategije razvoja veštačke inteligencije u Srbiji, za period 2020-2025. godine, Vlada Srbije obezbedila je Nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju (AI platforma).

Prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Državnom data centru u Kragujevcu predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, računarske gustine od 5 peta FLOPS-a, proizvođača NVIDIA spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu. Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (ITE) potpisala je sporazume o korišćenju prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju (AI platforma) sa naučno-tehnološkim parkovima iz Beograda, Novog Sada, Čačka i Niša u cilju podrške rada parkova na implementaciji, unapređenju i širenju veštačke inteligencije u Srbiji, podrške naučno-istraživačkom radu u oblasti veštačke inteligencije, kao i osiguranju primene veštačke inteligencije u industriji Srbije. Na osnovu sporazuma, ITE obezbeđuje i dodeljuje naučno-tehnološkim parkovima resurse na AI platformi, uz mogućnost da naučno-tehnološki parkovi te resurse dele i sa startapovima koji su njihovi članovi. Prijave se podnose putem e-formulara, a informacije i pitanja u vezi sa Javnim pozivom se mogu dobiti slanjem upita na imejl adresu platforma_ai@ite.gov.rs.