Kreni-promeni predao peticiju sa 50.000 potpisa za besplatne udžbenike

0
15

Pokret Kreni-promeni predao je danas Ministarstvu prosvete peticiju sa više od 50.000 potpisa sa zahtevom da svi osnovci u Srbiji dobiju besplatne udžbenike, a peticija će danas biti predata i Ministarstvu finansija.

Izvršna direktorka Kreni-promeni Marina Pavlić rekla je novinarima ispred Ministarstva da su te institucije, u skladu sa Ustavom, dužne da građanima odgovore na peticiju i dodala da odgovor očekuju u narednih sedam dana. „Ovo pitanje nije pitanje hira, ovo je pitanje kako se mi kao zemlja odnosimo prema obrazovanju, da li brinemo o porodicama, o najmlađima u našoj zemlji“, kazala je Pavlić. Navela je da se vlast se često hvali kako je Srbija lider u regionu, ali da se to ne vidi prema ulaganjima u obrazovanje, kao i da Crna Gora i Severna Makedonija tu meru već imaju u svojoj praksi. Upitana kako očekuje da država reši pitanje besplatnih udžbenika, s obzirom da je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla da su udžbenici za sada u nadležnosti lokalnih samouprava, Pavlić je kazala da za početak očekuje odgovor ministarstava u narednih sedam dana. „Od tog odgovora će zavisiti naredni koraci. Postoji puno načina kako ovo možemo da rešimo, ali je ipak na Ministarstvu da da predlog kako to rešenje treba da izgleda“, rekla je Pavlić.

Aktivistkinja Kreni-promeni Natalija Paunović navela je da roditelji svakog 1. septembra moraju da izdvoje više od 250 evra za jedno dete. Dodala je da su u pojedinim krajevima Srbije mnogo niže plate od prosečne koja se predstavlja, poput 50.000 do 60.000 dinara na jugu, kao i da medijalna plata iznosi 65.000 dinara.

Aktivista Žarko Babić iz Sremske Mitrovice kazao je da mu je drago što su osnovci u Beogradu dobili besplatne udžbenike, ali naglasio da to ne znači da i u ostalim gradovima ne treba učiniti isto. „Mi smo u Sremskoj Mitrovici pokušali da obezbedimo besplatne udžbenike kroz peticiju, ali smo naišli prvo na otvorena vrata, gde smo izneli problem i naše rešenje kako bi se moglo doći do besplatnih udžbenika u našem gradu. Posle toga su nam ta vrata automatski bila zatvorena i o tome se više nije pričalo“, rekao je Babić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here