U četvrtak počinje Stripolis

0
32

Ovogodišnji, četrnaesti po redu, festival stripa „STRIPOLIS“ biće održan u Kulturnom centru Zrenjanina od 14. do 17. septembra 2023. Na otvaranju se očekuju  mnogobrojni gosti poput izdavača „Komiko“, System comics“, „Besna Kobila“, „Stalker“, „Forma B“, „Najkula“ i drugih koji će svoja najnovija strip izdanja prodavati po nižim cenama, strip crtači koji će crtati za publiku, štamparija „Squeegee“  koja će raditi sito-štampu za posetioce na licu mesta, a biće tu i veliki izbor igračaka – kolekcionarskih figura,  berza starih stripova kao i tradicionalni cosplay.

Specifičnost festivala ogledaće se u pokušaju spajanja poetike stripa sa modernom i tradicionalnom tehnologijom. Naime na samom otvaranju predstaviće se “Metroplex2022.2122“ multimedijalna interaktivna instalacija sa audio i vizuelnim efektima koja nudi čulni doživljaj igrivih estetskih osećanja inspirisanih strip pričama. Kreativni tvorci “Metroplexa“ su NKK (Novo Kulturno Naselje) i Dejan Ilić iz Novog Sada. Sa druge strane u galeriji  Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ)  održaće se  izložba tapiserija pod nazivom “Heroji svakodnevice” koje su urađene u starom i tradicionalnom stilu tkanja u Ateljeu 61 iz Petrovaradina, a inspirisane su stranicama i kadrovima stripova. Svake godine se trudimo da pozovemo neko poznato svetsko ime kao i autore iz lokala pa će to biti slučaj i ove godine. Kao i svake godine u tri festivalska dana održaće se izložbe, okrugli stolovi, projekcije, radionice i razgovori sa  autorima stripa. Novi broj, petnaesti po redu, časopisa “STRIPOLIS”  na povećanom broju stranica (preko 200) predstaviće stripove legendarnog holandskog autora Te Tjong Kinga. Pored svega navedenog,  očekuju se i mnoga iznenađenja…

– Otvaranje festivala je u četvrtak 14. septembra u 19 časova

PROGRAM XIV FESTIVALA STRIPA – STRIPOLIS 2023.

Četvrtak, 14. 9. 2023.

19:00h

– Ceremonija svečanog otvaranja manifestacije

– “Metroplex 2022.2122” je impresivna interaktivna produkcija, instalacija koja premijerno otvara festival “Stripolis” u Zrenjaninu 2023 godine. Ova projekcija umetničkog dela je kolaboracija između vizualnih i audo umetnika, Dejan Ilić kao art direktor je zadužen za vizualni deo koji uspeva da oslobodi multimedijalno okruženje uz pomoć AudioLab produkcije, a za zvuk je zadužen muzički producent Miloš Martinov (LAG). Otvaranje festivala i izlaganje interaktivne instalacije su inspirisani svetskim fenomenom stripa i samim junacima iz raznih strip priča. Instalacija će se sastojati iz više medijskih LED displeja i projektora. Kao i upotreba moblinih uređaja. Multimedijalno okruženje nudi čulni doživljaj igrivih i estetskih principa ritma i jedinstva. Ono ima cilj stvaranja inteligentnog okruženja podataka u kojem se različiti oblici informacija mogu izraziti u dinamičkom prikazu i poboljšati percepciju digitalnog prostora. “Metroplex 2022.2122” je impresivna umetnička izložba sa osećajem stvaranja simbioze između kultura i umetničkog stvaralaštva koja prevazilazi trenutnu barijeru od ograničenog kretanja i razmišljanja. Kreativni tvorci Metroplexa su NKN (Novo Kulturno Naselje) i Dejan Ilić Design.

– Crtači crtaju pred publikom i za publiku (svaki posetilac festivala dobiće na poklon željeni crtež omiljenog strip junaka)

– “Šik Šok Šorum“ će se predstaviti kratkim programom u okviru koga će se stil Roza Lichtensteina preneti na lica živih modela. Bodzpaint boje će se nanositi na licu mesta tokom otvaranja festivala Cosplay body paint izvodi akademska slikarka Gabriela Parigros

-Izložba najnovijih radova gosta Rajka Milođevića – Gere

19.30h

– Cosplay festivala

20:00h

– Promocija izdavačkih kuća:

-Prodaja polovnih strip izdanja

-Peđa Figure – ručna izrada kolekcionarskih istorijskih figura, i prodaja novih i polovnih

filmskih i stripskih igračaka, akcionih i kolkekcionarskih figura

– Sito-štampa na tekstilu besplatno za posetioce izvodiće štamparija ”Squeeguee” iz Novog Sada

(Posetioci festivala mogu doneti svetle majice)

-Iz štampe po običaju izlazi novi petnaesti po redu broj časopisa “Stripolis” gde će biti

predstavljeni radovi poznatog poznatog holandskog autora Te Tjong –Kinga.

Petak, 15. 9. 2023.

10.00h

Otvorena radionica stripa – Plato na ulazu Kulturnog centra Zrenjanina

18.30.h – Galerija ALUZ

Otvaranje izložbe “Heroji Svakodnevice”

Tapiserije koje su nastale na sazivu kolonije “Ateljea 61” iz Novog Sada gde su strip umetnici

tokom nedelju dana stvorili likovna rešenja za izložene tapiserije.

19.30.h

Razgovor sa gostima festivala Vladimirom Radibratovićem i Anom Petrović

– Hol Kulturnog centra Zrenjanina

Subota, 16. 9. 2023.

Otvorena radionica stripa – Plato Kulturnog centra Zrenjanina

20.00h.

Razgovor sa gostom festivala Rajkom Miloševićem – Gerom

– Hol Kulturnog centra Zrenjanina

Nedelja, 17. 9. 2023.

10.00h

Otvorena radionica stripa – Plato Kulturnog centra Zrenjanina

– Matine crtani filmovi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here