Jabukovo sirće kao dobra preventiva bolesti u mlečnom govedarstvu

0
469

Primena jabukovog sirćeta u prevenciji i lečenju bolesti kod goveda kod nas je skoro nepoznata dok se u svetu uveliko radi na njegovoj upotrebi u mlečnom govedarstvu a u istu shvrhu preporučuje se i Lugolov rastvor.

Dokazano je da jabukovo sirće poboljšava mlečnost krava, olakšava teljenje, a mladuncima ojačava kosti. Neuporedivo je bolje od antibiotika, koji ne samo da su štetni za životinje već kroz meso i mlečne proizvode indirektno utiču i na zdravlje ljudi. Jabukovo sirće bogato je ugljenim hidratima, belančevinama. Ono u sebi ima 18 vrsta mikroelemenata i ima dosta aminokiselina. One su izuzetno značajne za rad samog organizma, tačnije imunog sistema. Krave kojima se daje jabukovo sirće daju veću količinu mleka, ali i lakše se tele. Daju zdraviju telad koja imaju jače kosti.Čisto jabukovo sirće sadrži izuzetno veliku dozu kalijuma, zahvaljujući kojem je moguće regulisati pH živog organizma. Na osnovu naučnih istraživanja ustanovljeno je da je najpovoljniji put doziranja upravo preko vode za piće. Merenja su pokazala da je najpovoljniji odnos 1:100. Litar jabukovog sirćeta na 100 litara vode. U ovom odnosu sirće u vodi reguliše pH vode na nešto ispod pet i to je količina koju stoka rado konzumira. Ovu pH vrednost voda pod dejstvom sirćeta dugo zadržava.

Merenja u pitkoj vodi za životinje pri letnjim vrućinama pokazala su da voda koja sadrži sirće ima 1.000 puta manje bakterija u odnosu na pitku vodu koja nije bila tretirana sirćetomOsim jabukovog sirćeta, Lugolov rastvor je nešto što je takođe za preporuku. Reč je o rastvoru koji sadrži 5% elementarnog joda i 1% kalijum-jodida.Lugolov rastvor uslovljava rad određenih žlezda. Kalijumov jodid se otopi u 250 mililitara destilovane vode i lagano meša staklenom pipetom. Postepeno se dodaju kristali joda i dopuni se vodom. Pripremljeni rastvor se promućka. Ostavi se da odstoji bar 24 časa, uz povremeno mućkanje. Nakon 24 časa, spreman je za upotrebu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here