Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) apelovao je danas da građani budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena, imajući u vidu period veoma toplog i suvog vremena koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru.

Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno je spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, saopštio je MUP. Za nepoštovanje tih zakonskih odredbi zaprećene su i propisane novčane kazne. Kazne za fizička lica koja prekrše odredbe Zakona kreću se od 10.000 do 50.000 dinara, dok kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara.

Ukoliko izbije požar potrebno je što pre obavestiti vatrogasnu službu na broj telefona 193.

Sektor je naveo da će u narednom periodu pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti građana.

Kada je reč o požarima u građevinskim objektima, neki od najčešćih uzroka njihovog nastanka su neispravne ili preopterećene električne instalacije, neispravni električni uređaji ili ostavljanje uključenih električnih uređaja bez nadzora. Sektor je apelovao da građani prilikom napuštanja stambenih objekata obavezno provere da li su isključili električne uređaje, poput klima uređaja ili punjača mobilnih telefona, kao i da pre početka grejne sezone  provere ispravnost i očiste dimovodne kanale i provere ispravnost ložišta.