Ovogodišnji, 57. Bitef, svečano je otvoren sinoć u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, uz dirljiv govor reditelja Bore Draškovića i hvaljenu nemačku predstavu „Deca sunca“ rediteljke Mateje Koležnik.

Zemlja se otvorila, svet se približio, novi glumci su u igri, svi naslovi, stari i novi, na novim igralištima, u novom tumačenju, traži se dotad neotkriven smisao, svi jezici, sva razdoblja su građa, a prošlost učestvuje u sadašnjosti, u novom žanru naslućuje se budućnost, ovim rečima reditelj Boro Drašković otvorio je 57. BITEF. Na svečanoj ceremoni otvaranja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu Drašković je svim posetiocima poželeo srećan praznik BITEF, koji se slavi od 1967. godine. Pre otvaranja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održan je i svečani koktel u organizaciji Bitefa i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Teme predstava na ovogodišnjem Bitef-u su otuđenje, usamljenost, problemi socijalizacije mladih, nasilje, feministička i antikapitalistička sagledavanja društvenih problema, ali i pitanja otpora, pobune i nepristajanja.

BITEF se 57. put održava od sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija“, što je stih iz pesme „Šuma, plug, jagorčevina“ pesnikinje Radmile Petrović, u kojoj se autorka bavi pitanjem nasleđa i ženskih predaka. Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji, Gete Institut, Ambasada Savezne Republike Nemačke i Ambasada Grčke.