Besplatno snimanje pokretnim mamografom u Vojvodini

0
45

Pokrajinska vlada saopštila je, povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, koji se obeležava u oktobru, da intenzivno unapređuje borbu protiv te bolesti i podsetila da je pre četiri godine započela projekat “Prva mamografija”.

Cilj projekta je bio da se ženama u seoskim sredinama omogući besplatno snimanje pokretnim mamografom, bez zakazivanja, bez uputa i bez zdravstvene knjižice, a uprkos pandemiji virusa korona i otežanim uslovima rada, Univerzitetski klinički centar Vojvodine nije prekidao projekat. Zahvaljujući tome, u sredinama sa slabijim kapacitetom za mamografiju u dva pokretna mamografa pregledano je 18.800 žena, navedeno je u saopštenju. Nažalost, kod 147 žena dijagnostikovan je karcinom dojke. Najveći broj žena koje su uradile mamografiju na taj način su po prvi put u životu obavile ovaj preventivni pregled. Osim dva pokretna mamografa, čijom kupovinom je unapređena zdravstvena zaštita žena u ruralnim područjima, samo ove godine Pokrajinska vlada kupila je 20 mamografa zdravstvenim ustanovama u Vojvodini i omogućila bolju i ravnomerniju dostupnost tog skrininga u Pokrajini. Pokrajinska vlada uložila je i znatna sredstva u razvoj najsavremenijih metoda dijagnostike i lečenja karcinoma dojke u Institutu za onkologiju Vojvodine, gde se već dve decenije izvode operacije primarnih rekonstrukcija dojke kod pacijentkinja kojima je neophodno uraditi amputaciju.

Godišnje se uradi do 90 takvih zahvata i Institut predstavlja ustanovu sa najvećim brojem takvih operacija u Srbiji. Institut za onkologiju Vojvodine jedina je zdravstvena ustanova u Srbiji gde se od početka godine primenjuje brahiterapija dojke kod pacijentkinja sa tumorom niskog rizika, gde se zračenje završava za 3-5 dana umesto za 3-5 nedelja, koliko traje standardna terapija. Prednost ove vrste terapije je i to što tretira samo deo dojke u kojem je bio tumor, štiteći preostalo tkivo i okolne organe, što je posebno značajno za pacijente koji već boluju od bolesti srca i pluća, ukazuje se u saopštenju. Navodi se da je smrtnost od karcinoma dojke u Vojvodini u stalnom porastu. Preživljavanje je moguće jedino uz rano otkrivanje tumora i pravovremeno i efikasno lečenje, pa će zato Pokrajinska vlada i ubuduće nastaviti podršku unapređivanju prevencije tumora dojke.

U Srbiji trenutno oko 23.000 žena živi sa karcinomom dojke, a samo u Vojvodini se godišnje dijagnostikuje oko 1.200 novih slučajeva, navedeno je u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here