Od danas kontrola upotrebe mobilnih telefona u saobraćaju

0
24

Od danas do 15. oktobra, u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), među kojima je i Srbija, biće sprovedena međunarodna akcija „Fokus na putu, saopšteno je iz MUP-a.

Akcija će biti usmerena na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja nepropisne upotrebe mobilnog telefona od strane vozača, kao i nepropisnog korišćenja mobilnog i slušalica od strane pešaka prilikom prelaska kolovoza. Upotreba mobilnog telefona tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nesreće za četiri do čak 20 puta, što čini ovaj prekršaj jednim od trenutno najvećih problema bezbednosti saobraćaja na putevima, objavljeno je na instagram nalogu MUP-a. Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko pet odsto pešaka nepropisno koristi mobilni ili slušalice prilikom prelaska kolovoza, dok se procenat vozača koji nepropisno upotrebljavaju telefon za vreme vožnje kreće od četiri do 15 procenata u zavisnosti od vrste vozila.

Policijski službenici saobraćajne policije od početka ove godine sankcionisali su oko 38.000 vozača zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje i oko 2.500 pešaka zbog nepropisne upotrebe telefona ili slušalica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here