Stranka slobode i pravde: RIK, uoči izbora, doneo tri problematične odluke

0
51

Stanka slobode i pravde saopštila je danas da su radne grupe Republičke izborne komisije, baš uoči najavljenih izbora, donele tri problematične odluke koje treba da se nađu i na dnevnom redu nove sednice RIK-a.

Kako su rekli iz te stranke jedna od odluka, koju je donela Radna grupa RIK-a za finansije većinom glasova članova vladajuće koalicije, je da se izborni materijal u vrednosti od 95 miliona dinara nabavi direktnim pregovorima – bez objavljivanja javnog poziva, iako Zakon o javnim nabavkama prepoznaje i druge, brže postupke gde se upućuje javni poziv, što odmah otvara prostor za sumnju u malverzacije i zloupotrebe. „Dodatne dve problematične odluke usvojila je Radna grupa RIK-a za normativne poslove, odnosno odbila je predlog predstavnika Stranke slobode i pravde da se uputstvom standardizuje formular zapisnika o radu biračkog odbora. S obzirom na prošlogodišnju izuzetno lošu izbornu praksu kada su primedbe članova biračkih odbora – dakle sva kršenja zakona koja se primete na biračkom mestu – upisivala na odvojenom papiru i koji je bio samo prilog zapisniku, znamo da je taj papir sa primedbama često sklanjan, „gubio se“ i na taj način je ko zna koliko netačnih rezultata legalizovano zbog „nestanka“ papira sa primedbama o kršenju zakona“, istakli su u saopštenju iz Stranke slobode i pravde.

Dodali su da su zbog toga insistirali da primedbe budu sastavni deo zapisnika i da se to unese u zvanično uputstvo, a ne da budu na posebnom i „nestajućem“ papiru, ali da su članovi vladajuće većine to odbili. „Odbijen je i predlog SSP-a da se izbaci odredba koja omogućava spajanje više postupaka po prigovorima u jedan postupak i donošenje jedne odluke. Time je sprečeno da lokalne izborne komisije koje će sprovoditi izbore spajaju sve prigovore u jedan, što će sada moći masovno da rade na osnovu njihovog sopstvenog tumačenja. Očigledno je da RIK preuzimanjem sada hoće svim lokalnim izbornim komisijama da ukaže da treba da se služe kolektivnim odbijanjem prigovora“, zaključili su u Stranci slobode i pravde.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here