Advokatski tim roditelja K.K. traži javno suđenje, upućene i optužbe na račun tužioca Stefanovića

0
154

Advokatski tim koji brani roditelje maloletnog K.K. koji je izvršio masovno ubistvo u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu zahteva da suđenje u ovom slučaju bude javno, a izneli su i ozbiljne optužbe na račun tužioca Nenada Stefanovića, tvrdeći da je, kako su rekli, posetio oca – optuženog Vladimira Kecmanovića u zatvoru i da mu “tražio da potpiše sporazum o priznanju krivičnog dela”, uz pretnje da će mu “optužiti suprugu ako to ne učini”.

Osvrćući se na konferenciju na novinare višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića, advokat Borivoje Borović ocenio je da se „ovaj predmet politizira“, da je tužilac rekao da će predmet biti zatvoren za javnost „bez ikakvog objašnjenja“, da će suđenje biti tajno, i „kad su novinari hteli da mu postave pitanje – da je pobegao“.

“Mi nismo do danas dobili optužnicu. Suđenje je zatvoreno za javnost „zbog svedoka maloletnika“, a  svedoke maloletnike su u te predmete predložili punomoćnici” rekao je Borivoje Borović. “Mi branioci im nismo postavljali ni jedno jedino pitanje“, rekao je, ocenjujući da su ta deca proživljavala ponovo svu traumu. „Ako želimo da javnost sazna, da se bavimo pitanjem ljudskih sloboda i prava, moramo da imamo javno suđenje. Zalažem se za javan, transparentan postupak, da se saznaju svi delovi te strašne tragedije. Čak i kao branioci Vladimira Kecmanovića, čiji je sin maloletnik, imamo interes da saznamo u čemu je tajna tog predmeta i ove pompe koje radi tužilaštvo“, rekao je Borović. On tvrdi da je neposredno pre utuženja tužilac Stefanović sa svojim pomoćnikom navodno odlazio u Centralni zatvor i posetio Vladimira Kecmanovića. „Pretio mu, tražio mu da potpiše sporazum o priznanju krivičnog dela i to isto na 12 godina, s tim ako ne prihvati taj sporazum – da će da mu optuži suprugu a maloletnu ćerku pošalje u hraniteljsku porodicu. To je pritisak i smatrali smo da ćemo to reći na sudu, dok nismo videli da se on razmahao na konferenciji“, rekao je, navodeći da Stefanović želi sav teret da svali na jednu porodicu. Moramo biti svesni da je i ta je porodica tragična, na stranu strašan zločin kojim se ne bavimo – bavimo se predmetom Vladmira Kecmanovića i njegove supruge, dodao je.

Advokatica Irina Borović navela je da je tužilaštvo, kroz obraćanje, prekršilo pretpostavku nevinosti, da je u ovom predmetu „postupalo izrazito pristrasno u formalni radnjama i u obraćanju medijima“. Kada je optužnica podneta, nama kao braniocima nije dostavljena čak i naredba o završetku istrage, formalni akti nakon koga imaju pravo da podnose određene dokaze, navela je. Irina Bojović je kazala da im nisu dostavljeni važni dokazi i to medicinsko-balističko veštačenje i psihijatrijsko-psihološko veštačenje okrivljenog. „Tužilaštvo očigledno na prečac podnosi optužni akt, samo istragu formalno-pravno nije dovršilo… Obespravljeni smo i mi kao branioci i punomoćnici oštećenih“, ocenila je.

Kako je rekla, što se tiče optužnice supruge – za njih, kako kaže, to nije bilo iznenađenje, jer je to bila vrsta pritiska. „Nekakav DNK trag na čauri koja je pronađena u školi, će biti predmet naše analize – da li pripada njoj ili ne i ako pripada i ako pripada kako se tu našao. Ovaj dokaz je bio poznat i na početku, i punomoćnicima, i tužilaštvo se njime nije bavio njime na način kako se sada bavi“, dodala je.

U ime porodice i advokatskog tima izjavili su ponovo saučešće porodicama žrtava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here