Brnabić i ambasador Finske – Značajan prostor za dodatno unapređenje odnosa dve države

0
25

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa novoimenovanim ambasadorom Republike Finske u Srbiji Niklasom Lindkvistom.

Predsednica Vlade je ocenila da su odnosi Srbije i Finske dobri, ali da postoji značajan prostor za njihovo dodatno unapređenje, naročito kada je u pitanju razmena poseta na visokom nivou. Imajući u vidu da Finska veoma uspešno podržava visokotehnološke kompanije, inovacije i poseduje dobro razvijen startap ekosistem, sagovornici su se saglasili da će fokus saradnje biti najpre na povećanju razmene usluga, obrazovanju, digitalizaciji i u oblasti razvoja veštačke inteligencije, gde Srbija ostvaruje veoma dobre rezultate.

Lindkvist je iskazao interesovanje za intenziviranje poseta kako na visokom, tako i na radnom nivou, posebno imajući u vidu da trgovinska razmena između naših zemalja raste stabilno i u kontinuitetu, kao i da postoji prostor za unapređenje. On je informisao premijerku o tome da je njegova želja uspostavljanje direktne linije između naših glavnih gradova, što će biti izuzetan podstrek za produbljivanje privredne saradnje.

Predsednica Vlade je informisala finskog ambasadora o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, koja je veoma teška, te podvukla veliku zabrinutost kada je u pitanju bezbednost srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here