Đedović Handanović – Pouzdanije grejanje i zdravija životna sredina za Majdanpek

0
33

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas radove na izgradnji nove toplane na biomasu u Majdanpeku, investicije vredne 5,5 miliona evra, koja se gradi u saradnji sa nemačkom razvojnom bankom KfW.

Izgradnjom nove toplane građani Majdanpeka dobiće ne samo sigurno i kvalitetno grejanje, nego i čistiji vazduh i zdraviju životnu sredinu, jer će se u potpunosti izbaciti mazut iz upotrebe u sistemu daljinskog grejanja, rekla je Dubravka Đedović Handanović. Emisije sumpor-dioksida biće u potpunosti eliminisane, a emisije ugljen-dioksida biće smanjene 93 odsto, istakla je ona i dodala da se očekuje da grejanje iz ove toplane počne pre kraja nove grejne sezone. Ona je zahvalila nemačkoj vladi i nemačkoj razvojnoj banci KfW na podršci Ministarstvu na projektu “Podsticanje razvoja obnovljive energije – razvoj tržišta biomase u Srbiji” ukupne vrednosti 26,75 miliona evra, kao i Švajcarskoj koja je kao donator podržala projekte izgradnje toplana na biomasu. Dogovorili smo se da nastavimo sa gradnjom toplana na biomasu kroz novi program vredan 32 miliona evra. Do sada su tri toplane potvrdile zainteresovanost – Prijepolje, Novi Pazar, Niš, a očekujemo da još nekoliko gradova bude obuhvaćeno ovim programom, rekla je Dubravka Đedović Handanović.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad istakla je da je od 2001. godine Nemačka obezbedila skoro 1,5 milijardi evra za razvoj energetskog sektora u Srbiji. Nastavićemo da podržavamo Srbiju u transformaciji energetskog sektora, a naročito pri prelasku sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, uz jačanje energetske nezavisnosti i otpornosti, rekla je Anke Konrad.  Ona je dodala da je u programima koji se odnose na modernizaciju sistema daljinskog grejanja koje podržava Nemačka do sada učestvovalo više od 20 opština u Srbiji, sa oko 250.000 stanovnika.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid rekao je da je u dekarbonizaciju sektora daljinskog grejanja ta država uložila pet miliona evra u okviru projekata u kojima su zamenjeni kotlovi na fosilna goriva kotlovima na biomasu.  Drago nam je što možemo da kažemo da su radovi u Priboju, Malom Zvorniku, Novom Pazaru već uspešno završeni, a projekat u Majdanpeku podržali smo sa više od 900.000 evra donacije, rekao je Šmid.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here