Benzin jeftiniji za četiri dinara, cena dizela nepromenjena

0
26

Litar evrodizela na benzinskim pumpama u Srbiji ove nedelje će maksimalno koštati 214 dinara, dok će cena benzina evropremijum BMB iznositi 184 dinara po litru. U odnosu na prethodnu nedelju, cena dizela je ostala nepromenjena, dok je benzin pojeftinio za četiri dinara.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović kaže da cene goriva nemaju negativan uticaj na inflatorne pritiske i ne stvaraju dodatni pritisak. “Još uvek vodimo računa o nivou inflacije, koja je u septembru zabeležila pad. Blizu smo jednocifrene brojke i želimo da to tako ostane. Naravno, cene nafte i naftnih derivata imaju uticaj na rast opštih cena i želimo to nekako da iznivelišemo”, ističe Đedović Handanović.

Napominje da situacija na svetskom tržištu ostaje neizvesna, ali da je tokom protekle dve nedelje bila pod kontrolom. “Malo je rasla, malo padala, ali je u prihvatljivim okvirima. Bitno je da se cena dizela ne povećava. O tome sam pričala i sa Udruženjem naftnih kompanija, da oni ulože, kao i sve naftne kompanije u Srbiji, najveći mogući napor da cene budu stabilne i predvidive”, kaže Đedović Handanović.

Naglašava da će nastaviti da nadgledaju sve okolnosti na koje mogu i ne mogu da utiču. “Pre svega, da kompanije svojim internim propisima i procedurama pomognu državi, privredi i građanima, određenim naporima da održimo cene stabilnim. Nadam se da će one i padati, ali to zavisi od mnogo faktora”, istakla je ministarka Đedović Handanović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here